Beauty

Dit zijn dus mee-eters (en zó kom je ervan af)

Puistjes? Die kennen we allemaal wel. Maar mee-eters? Die zijn minder bekend. Mee-eters zijn te herkennen als kleine, zwarte puntjes in de huid. Ze zitten vaak rond je neus, op je wangen, of op je kin. Wij leggen jou uit wat mee-eters zijn. En, heb je last van mee-eters? Zó kom je ervan af.

Het is goed om te weten dat puistjes en mee-eters niet hetzelfde zijn. Als je last hebt van een puist, dan is je huid gaan ontsteken. Als je mee-eters hebt dan zijn dit nog geen ontstekingen. Mee-eters ontstaan door verstopte poriën, en worden ook wel ‘comedonen’ genoemd. 

De verstopping wordt veroorzaakt door dode huidcellen en talg in de uitgang van de talgklieren en haarzakjes. Je ziet deze niet, maar hoe erger de porie verstopt raakt, hoe beter je het zult zien. Uiteindelijk zal het dus resulteren in mee-eters, welke te herkennen zijn aan de zwarte puntjes. 

Zwarte en witte mee-eters
Maar hoe komen mee-eters aan die zwarte kleur? Nou, dat komt doordat de talg in aanraking komt met zuurstof in de lucht. De zwarte kleur is een reactie hierop. Mee-eters kunnen ook wit zijn. Deze mee-eters liggen dieper in de huid, waardoor ze niet worden blootgesteld aan zuurstof. Ze krijgen dus geen zwarte kleur, en zijn ook een stuk moeilijker te verwijderen dan zwarte mee-eters. Wanneer mee-eters beginnen te ontsteken, veranderen ze in puisten. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. 

Oorzaak van mee-eters
De een heeft meer last van mee-eters dan de ander, en dit kan verschillende oorzaken hebben. Veel jongeren hebben bijvoorbeeld last van mee-eters in de pubertijd, omdat er in die periode behoorlijk wat hormonale veranderingen plaatsvinden. Maar het kan ook liggen aan je huid, of aan je gevoeligheid voor ontstekingen.

De manier waarop jij je huid reinigt kan ook de oorzaak zijn van jouw mee-eters. Denk bijvoorbeeld aan geen of een te agressieve reiniging, of het gebruik van middelen die je poriën verstoppen, zoals make-up of crèmes. 

Mee-eters verwijderen
Als jij last hebt van mee-eters, dan kun je hier wat aandoen. Het is misschien verleidelijk om ze uit te knijpen, maar probeer er toch zoveel mogelijk vanaf te blijven. Op die manier voorkom je namelijk dat er bacteriën bij in de buurt komen.

Een goed middel tegen mee-eters is salicylzuur. Je kunt je huid reinigen met dit middel. Salicylzuur verwijdert je dode huidcellen, maar beschadigd de huid niet.

Masker tegen mee-eters
‘Blackhead maskers’ zijn de laatste tijd behoorlijk populair, maar helaas zijn deze maskers niet zo effectief als ze lijken. Er zit namelijk een soort lijm in de maskers (die de mee-eters kan verwijderen), welke je huid juist beschadigd. Uiteindelijk zal je huid er dan dus ook een stuk onrustiger uit gaan zien.

Bron: uncover-skincare | Beeld: iStock