Lifestyle

Zó creëer jij thuis de ultieme studeerplek

Tijdens het coronavirus moesten we al veel thuis studeren, en het zit er dik in dat dit in de toekomst steeds meer het ‘nieuwe normaal’ gaat worden. De een vindt thuis studeren makkelijker dan de ander, maar gelukkig is het voor iedereen mogelijk om studeren in huis makkelijker te maken: begin met een goede plek om te kunnen studeren. Zó creëer jij thuis de ultieme studeerplek.

⤷ Aparte ruimte
Als je thuis aan het werken of aan het leren bent, dan heb je rust nodig. Het is juist daarom heel erg belangrijk dat je studeerplek in een aparte ruimte staat. Om zo min mogelijk afleiding te krijgen, is het nodig om een deur achter je dicht te trekken. Zo heb je bijvoorbeeld geen prikkels door de tv in de woonkamer, of hoef je je niet te irriteren aan het eeuwige geschreeuw van je zusje.

⤷ Alleen voor werk
Richt de ruimte zó in, dat je alleen met je werk bezig kunt zijn. Dus geen tv, radio, telefoon of spelletjes in je kamer: alleen je bureau, met laptop (als dit nodig is), boeken, pennen enzovoort. Op die manier raak je minder snel afgeleid en kun je je beter focussen op je werk.

⤷ Ruimte voor opbergen
Een rommelig bureau is niet echt bevorderlijk voor een goede middag studeren, dus zorg ervoor dat je werkruimte opgeruimd is. Het is belangrijk dat je genoeg opbergruimte hebt, zodat je spullen van je werkblad af kunt halen. Maak een logische indeling in de laden en kasten, want dan vind je ook sneller dingen terug.
⤷ Comfortabele stoel
Als je urenlang op je stoel moet zitten om te kunnen werken, is het belangrijk dat je een comfortabele stoel hebt. Op die manier verklein je de kans op nek- of rugklachten of andere lichamelijke klachten. Gebruik dus geen stoel van de keukentafel, maar zorg voor een echte, goede bureaustoel.

⤷ Creatieve omgeving
Van een lege ruimte met alleen maar witte muren word je waarschijnlijk niet echt creatief. Tijd om daar verandering in te brengen, dus. Zorg ervoor dat je een creatieve omgeving hebt, want dan zul je veel meer inspiratie krijgen. Kies dus voor een leuke, maar wel rustige, kleur op de muur, en plaats accessoires in de ruimte. Niet te veel, want je zit er om te werken, maar ook niet te weinig, want een creatieve omgeving is goed voor je.

⤷ Genoeg licht
Er moet genoeg licht zijn op jouw studeerplek. Licht stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van vitamines, maar is ook beter voor je bioritme. Dit ritme is belangrijk voor je slaappatroon, eetpatroon en je stemming, bijvoorbeeld. Zorg dus voor genoeg daglicht. Wanneer daglicht niet mogelijk is, is het belangrijk dat je alsnog probeert om dit daglicht na te bootsen door middel van goede lampen.

Bron: arboportaal | Beeld: iStock