Lifestyle

Dit is het beste tijdstip om te gaan slapen

Ben jij vaak uitgeput en moe? Dan kan het er weleens aan liggen dat jij veel te laat gaat slapen. En daarmee te weinig nachtrust krijgt. Het beste tijdstip om te gaan slapen heeft alles te maken met de stand van de aarde en de maan. Benieuwd hoe dat precies zit? Lees snel verder om erachter te komen.

Hoeveel slaap heb jij nodig?

Wat is nou voldoende slaap? Het antwoord daarop is voor iedereen verschillend. Bij sommigen is dat acht uur per nacht, maar er zijn ook mensen die het met zes uur kunnen doen. De manier om daarachter te komen is om op een redelijke tijd naar bed te gaan en te kijken wanneer jij wakker wordt. Kijk dan wel hoevaak jij bent wakker geworden tijdens de nacht. 

Dit is het beste tijdstip om te gaan slapen

Maar wist jij dat de slaapmomenten voor middernacht het meest waardevol zijn? Dat heeft allemaal te maken met hoe ons lichaam reageert op veranderende lichtniveaus ‘s avonds. En laat dat nou eens de tijd zijn waarin jij nog niet wil slapen en alleen maar muziek luistert… 

“De fase van 90 minuten voor middernacht is een van de krachtigste slaapfasen, omdat het de periode is waarin het lichaam wordt aangevuld”, zegt Dr. Nerina Ramlakhan, een slaapexpert en auteur van Tired But Wired: The Essential Sleep Toolkit. “Het is op elk niveau verjongd, fysiek, mentaal, emotioneel en, geloof ik, ook spiritueel. Er vindt veel genezing plaats in die eerste slaapfase.”

Bewegingen van de aarde en de maan 

De slaap voor middernacht heeft dus te maken met de niveaus van licht en donker ‘s avonds. Dr. Ramlakhan: “Elke cel in het lichaam is gekoppeld aan de bewegingen van de aarde en de maan. Het is een wetenschap – er is een synchroniciteit aan verbonden.” Daarnaast zegt Dr. Ramlakhan: “Er is een gebied in de hersenen dat de circadiane timer wordt genoemd. Dit betekent biologisch ritme. Dat helpt de beweging en functie van elke cel in het lichaam te synchroniseren met de niveaus van licht en duisternis in de omgeving.”

Wil jij toch echt een keer vroeg opstaan? Kijk hier welk tijdstip jij het best naar bed kan gaan om zonder moeite om 07:00 uur op te staan. Succes!

Bron: Harpersbazaar.com, BeterBed.nl | Beeld: iStock