Lifestyle

Oei: 6 uur per nacht staat gelijk aan helemaal niet slapen

Had je je ‘s ochtends nog voorgenomen om vroeg naar bed te gaan, besluit je ‘s avonds dat het belangrijker is om de Instagram van de vriend van jouw achternicht te bestuderen. Ben jij een nachtbraker die regelmatig 6 uur of minder slaapt? Dan hebben we helaas heel slecht nieuws voor jou. Lees snel verder om te weten waarom dit een probleem is. 

Je hebt mensen die niet functioneren met minder dan 8 uur slaap per dag, maar er zijn ook mensen die barsten van de energie met 7 uur slaap. De behoefte aan het aantal uren slaap verschilt per persoon, dat is waar. Maar Madonna die beweert dat zij slechts 4 uur slaap per nacht nodig heeft, heeft het echter niet bij het juiste eind volgens een onderzoek. 

Voor een groot onderzoek naar slaaptekort sliepen testpersonen twee weken lang zes uur per nacht. Daar kwam een verrassend resultaat uit. Wat blijkt? De eerste paar dagen hadden de testpersonen nergens last van. Ze hadden vrijwel evenveel energie en kregen dezelfde taken gedaan op een dag. 

Maar al gauw kwamen de kwaaltjes. Na de tiende dag met 6 uur slaap per nacht, konden de testpersonen zich niet meer concentreren en de cognitieve vaardigheden zoals het denkvermogen en dingen onthouden gingen een stuk moeilijker. De testpersonen presteerden zo slecht, dat ze hetzelfde functioneerden als mensen die twee dagen lang wakker waren. Het is duidelijk: vanavond vroeg naar bed!

slapen onderzoek nachtrust

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron: fastcompany.com