Films & Series

Dit zijn de 5 grootste verschillen tussen de Harry Potter boeken en films

Helaas is het alweer negen jaar geleden dat de laatste Harry Potter film uitkwam. Toch blijft het fenomeen in leven en daar zijn wij ontzettend happy mee. Als je de boeken gelezen hebt én de films hebt gezien, merkte je vast wel op dat deze op sommige punten van elkaar verschillen. Als je alleen de films hebt gezien, mis je toch nog een paar details die wél in de boeken staan. Wij hebben de vijf grootste verschillen in dit artikel gezet. Lees hieronder verder.

1. Dobby
Deze uber-schattige huiself zie je slechts een paar keer voorbij komen in de filmreeks. Dit vinden wij stiekem wel een beetje jammer. In de boeken komt Dobby namelijk veel vaker voor en heeft hij een veel grotere rol dan in de films. What?!  Er zijn veel acties die Dobby in de boeken doet, maar in de films door andere personage’s worden gedaan. 

2. Foppe de Klopgeest
Zweinstein zou Zweinstein niet zijn zonder de geesten die rondzweven in het kasteel. Naast Jammerende Jenny, Haast Onthoofde Henk en de Bloederige Baron, zwerft ook Foppe de Klopgeest door de gangen. De geest komt niet voor de films, terwijl hij ook mee-vecht in de Slag om Zweinstein. Ook haalt hij talloze grappen uit met leerlingen en docenten. Dat hadden wij wel willen zien.

3. Society for the Promotion of Elfish Welfare​ (S.P.E.W)
Dit is een vereniging die door Hermelien is opgericht tijdens haar vierde jaar op Zweinstein. Ze vond het slecht dat de huis-elfen niet betaald werden en geen vakantie kregen, dus voerde ze actie voor veranderingen voor hun werkomstandigheden. Hoe lief is dat?! Helaas zagen de meeste huis-elfen dit als een belediging. Ze wilden hierdoor de gemeentschappelijke ruimte van Griffoendor niet meer schoonmaken waardoor Dobby dat in zijn eentje moest doen. Ook dit wordt in de films compleet weggelaten, en in de boeken wel benoemd. 

Wist je dat Emma Watson (Hermelien) in therapie moest door haar rol in Harry Potter? Lees er meer over in dit artikel!

4. School voor Zweinstein
In het aller-eerste boek lees je dat kleine Harry wél naar de basisschool is geweest voordat hij naar Zweinstein ging. Dat hadden we niet verwacht van die gemene oom Herman en tante Petunia. Helaas werd hij gepest door neef Dirk en zijn vrienden dus een leuke tijd heeft hij daar niet gehad. Daarnaast heeft hij ook, waarschijnlijk omdat hij boos was, per ongeluk het haar van een docent blauw getoverd. Whoops!

5. Marcel Lubbermans
Marcel speelt een belangrijke rol in de films. Hij helpt Harry en hij vernietigt de slang Nagini en daarmee het laatste gruzielement waardoor Voldermort sterft. Toch is Marcel nog veel belangrijker dan dat hij lijkt in de films. Hij had namelijk de hoofdpersoon van de serie kunnen zijn. Voldemort had de keuze om Harry of Marcel te vermoorden omdat zij beiden voldeden aan de voorwaarden. Maar omdat Marcel een volbloed is en Harry een halfbloed, kiest hij voor Harry. Ook koos hij voor Harry omdat Harry het meest op Voldemort lijkt, die ook halfbloed is. In de films wordt niet duidelijk gemaakt waarom Voldemort voor Harry koos. Wow, best een groot detail gemist dus. 

Wil je nog meer weten over Harry Potter? Er bestaat zelfs een studie die je kan doen. 

Bron: superguide.nl, theodysseyonline.com | Beeld: Getty Images