Lifestyle

Ga je binnenkort uit huis? Dan moet je aan deze dingen denken

Ooit komt er waarschijnlijk een moment waarop jij je spullen pakt en op kamers gaat. Weg uit je ouderlijk huis, en klaar voor een nieuw avontuur. Naast dat uit huis gaan natuurlijk gewoon een leuk vooruitzicht is, komt er ook het een en ander bij kijken. Bepaalde zaken moet je gewoon regelen om goed te kunnen beginnen aan je nieuwe avontuur. Staat uit huis gaan op de planning? Dan moet je de volgende dingen absoluut doen.

1. Een plek zoeken
Voordat uit huis gaan echt mogelijk is, moet je natuurlijk eerst een plek hebben om naartoe te verhuizen. Een nieuwe woning vinden die én een goede locatie heeft, én niet te klein is én een leuk prijskaartje heeft wordt tegenwoordig steeds lastiger. Juist daarom is het goed om je het liefst al ver voordat uit huis gaan op de planning staat in te schrijven bij verschillende organisaties. Verdiep je in verschillende websites waarop in jouw toekomstige stad woningen worden aangeboden en meld je alvast aan. Dan zul je zien dat jij al een stuk eerder in aanmerking komt voor een kamer wanneer het moment van uit huis gaan echt daar is.

2. Overzicht maken van inkomsten en uitgaven
Uit huis gaan kost geld, laat dat even duidelijk zijn. Je betaalt waarschijnlijk een stuk meer dan bij je ouders in huis, dus het is goed om je hier alvast op voor te bereiden. Maak voor jezelf een overzichtje van de inkomsten en uitgaven per maand om goed op de hoogte te zijn van je financiële situatie. Het is namelijk ontzettend belangrijk om geen onnodige schulden te maken.

3. Wijzig je adres
Als je eenmaal een kamer hebt gevonden, geef dan je nieuwe adres voor. Uit huis gaan betekent dat je ook jouw post niet meer op je ouderlijk adres ontvangt. Maak een lijstje van alle instanties waarbij jij je adreswijziging door moet geven. Denk aan school, zorgverzekering, bank enzovoort.
4. Ontdek je omgeving
Uit huis gaan betekent een nieuw huis, maar tegelijkertijd ook een hele nieuwe omgeving. Trek daarom je wandelschoenen aan en maak een wandeling door de nieuwe buurt waar jij in zult wonen. Het is goed om alvast te weten waar jij de beste supermarkt, apotheek en natuurlijk het beste restaurant kunt vinden. 

5. Verzamel alvast noodzakelijke spullen
Uit huis gaan kan niet zonder dat je de nodige spullen hebt verzameld. Om de kosten uiteindelijk mee te laten vallen, kun je het beste alvast zoveel mogelijk noodzakelijke spullen verzamelen. Denk hierbij aan een pannenset, bestek en borden bijvoorbeeld. Op die manier kun jij je ook alvast goed voorbereiden op uit huis gaan en lijkt uit huis gaan een stuk minder werk te kosten.

6. Vintagewinkels voor de inrichting
Jouw kamer bij je ouders thuis ben je helemaal zat en juist daarom is uit huis gaan hét moment om je inrichting eens even helemaal te veranderen. Het is natuurlijk mogelijk om al je meubels en interieur te kopen bij echte woonwinkels, maar het is ook een goed idee om vintagewinkels te bezoeken voor de inrichting. Uit huis gaan kost namelijk al genoeg geld, en vaak kun je juist in vintagewinkels echte pareltjes vinden voor in jouw nieuwe huisje.

Beeld: iStock

Must reads 👀