Astrologie

Dit is waarom je slechter slaapt als het volle maan is

volle-maan

Elke keer wanneer het maansverduistering is, valt het je op: je slaapt slecht. Woelen, draaien, piekeren en nog meer nadenken: je hebt het gevoel alsof je elke minuut van de nacht meekrijgt. En wat dacht je van die intense dromen? Je bent niet de enige die dit ervaart, want het blijkt dat de stand van de maan de kwaliteit van je nachtrust beïnvloedt.

Verstoorde nachtrust

Wanneer de maan haar volle kracht bereikt, leidt dit vaak tot een verstoorde nachtrust, en dit komt niet alleen door het extra licht dat door de kieren van je gordijnen schijnt. Het valt op dat tijdens deze nacht je vaak meer energie lijkt te hebben en eigenlijk helemaal geen zin hebt om te gaan slapen. Interesting! Laten we eens kijken naar de oorzaken van deze verstoorde nachtrust.

De invloed van de volle maan op je slaap begint niet alleen op de nacht van de volle maan zelf, maar eigenlijk al twee dagen ervoor. Gedurende deze periode begint de actieve fase waarin emoties – we zijn allemaal wat meer emo tijdens deze periode –naar boven komen en je vol zit met energie. Hoewel extra energie aan de ene kant prettig kan zijn, kan het aan de andere kant vervelend zijn, vooral als je eigenlijk behoefte had aan een goede nachtrust. Een slechte nacht kan leiden tot prikkelbaarheid en emotionele instabiliteit gedurende de dag. Bye, bye productiviteit!

Lekker energiek

Zelfs wetenschappers hebben zich afgevraagd wat de relatie is tussen een verstoorde nachtrust en de stand van de maan. In 2013 ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Basel dat mensen rond volle maan minder melatonine aanmaken, waardoor ze vijf minuten langer nodig hadden om in slaap te vallen. Ook ervaarden ze een minder diepe slaap, aangezien de REM-slaap verstoord werd door de volle maan. Bovendien bleek dat we ook korter slapen. Melatonine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het opwekken van slaperigheid. Wie kan er inmiddels wel een dutje gebruiken?

Dus, als je merkt dat je slaapritme verstoord is tijdens de dagen rond de volle maan, ben je niet alleen. De combinatie van verhoogde energie en verminderde melatonineproductie lijkt een recept voor een onrustige nacht te zijn. Misschien toch maar een extra dutje overdag overwegen om die energie in bedwang te houden?