Astrologie

Dit is waarom je slechter slaapt als het volle maan is

volle-maan

Elke keer wanneer het maansverduistering is, valt het je op: je slaapt slecht. Woelen, draaien, piekeren en nog meer nadenken: je hebt het gevoel alsof je elke minuut van de nacht meekrijgt. En wat dacht je van die intense dromen? Je bent niet de enige die dit ervaart, want het blijkt dat de stand van de maan de kwaliteit van je nachtrust beïnvloedt.

 Verstoorde nachtrust

Wanneer de maan op haar volle kracht is, zorgt dat vaak voor een verstoorde nachtrust. En dat komt niet alleen door het extra licht dat door de kieren van je gordijnen heen schijnt. Valt het jou ook op dat je tijdens deze nacht vaak meer energie lijkt te hebben en eigenlijk helemaal geen zin hebt om te gaan slapen? We leggen je uit hoe dat komt.

Lekker energiek

De volle maan heeft niet alleen de bijzondere kracht om je tijdens die nacht zelf niet in slaap te laten vallen, het begint eigenlijk al twee dagen voor de verduistering. Dan begint namelijk de actieve fase waarin emoties naar boven worden gehaald en je vol zit met energie. Hartstikke fijn natuurlijk aan de ene kant, maar aan de andere kant is het ook vervelend. Vooral wanneer je net behoefte had aan een goede nachtrust. En wanneer je ‘s nachts slecht geslapen hebt, ben je overdag een stuk meer prikkelbaar en soms zelf ook emotioneler. Bye productief dagje!

Ook wetenschappers vragen zich af wat de link is tussen een slechte nachtrust en de stand van de maan. In 2013 ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Basel dat mensen rond volle maan minder melatonine aanmaken en daardoor vijf minuten langer nodig hadden om in slaap te komen. Ook komen we minder lang in een diepe slaap, oftewel de REM-slaap wordt verstoord door een volle maan. Daarbij slapen we ook korter. Melatonine is het hormoon waar je slaperig van wordt. Dutje, anyone?