Health

Met deze tips hou jij hardlopen vanaf nu wél vol

Een leuk idee, maar hardlopen volhouden blijkt toch nog wel knap lastig te zijn. Toch kan ook jij hardlopen volhouden, als je er maar genoeg moeite in steekt. Dus, trek die hardloopschoenen maar uit de kast, want met deze tips ga jij dat rennen gewoon volhouden!

1. Maak een rooster
Maak voor jezelf een weekplanning waarin je momenten selecteert waarop jij gaat hardlopen. Hardlopen volhouden gaat niet lukken als je alleen maar rent ‘wanneer het uitkomt’, want waarschijnlijk heb jij op die momenten zelf veel meer zin om op de bank te ploffen. Het geeft daarnaast natuurlijk ook een heel voldaan gevoel als jij deze ‘to do’ weer van je lijstje kunt strepen.

2. Ga samen hardlopen
Merk je dat je hardlopen een beetje saai vindt? Zoek dan iemand om samen mee te gaan hardlopen. Jullie dwingen elkaar dan als het ware om te komen, net zoals bij teamsport, omdat jullie op elkaar rekenen. Het wordt dan een stuk moeilijker om af te zeggen én ook nog eens een stuk gezelliger. Voordat jullie het weten zitten er alweer een aantal kilometers op! 

3. Kies nieuwe routes
Steeds hetzelfde rondje rennen kan op den duur gaan vervelen. Daarom is het belangrijk om nieuwe routes te ontdekken. Hardlopen volhouden gaat veel makkelijker wanneer jij niet weet wat er komen gaat en wanneer je kunt genieten van je omgeving. Als je even wil rusten, dan kun je natuurlijk ook nog even mooie plaatjes schieten van de natuur!

4. Koop de juiste outfit
Het klinkt misschien een beetje stom, maar hardlopen volhouden gaat veel makkelijker wanneer jij je goed voelt. En niet alleen goed qua gezondheid, maar ook qua kleding. Schaf daarom een outfit aan waarin jij wel gezien wilt worden. Het wordt op die manier al een stuk moelijker om die kleding in de kast te laten hangen en niet te gebruiken!

5. Houd bij hoe veel / hoe vaak je hardloopt
Tegenwoordig heb je allerlei apps die voor jou bij kunnen houden hoe veel kilometers jij hebt afgelegd tijdens je rondje hardlopen. Dat is leuk om te zien, maar het werkt ook nog eens heel motiverend. Doordat je de statistieken ziet, kun je jezelf uitdagen om de volgende keer nóg meer of nóg sneller te rennen. En doe dat ook vooral: daag jezelf uit! Door een beetje uitdaging wordt hardlopen volhouden een eitje.

6. Bouw het langzaam op
Je kunt niet van jezelf verwachten dat jij na 2 keer hardlopen al de halve marathon kunt rennen. Wees realistisch en verwacht niet te veel van jezelf. Bouw het hardlopen langzaam op door met kleine afstanden te beginnen. Op een gegeven moment merk jij aan je lichaam of er meer in zit. 

Wil het hardlopen volhouden nog niet lukken? In dit artikel lees je waarom hardlopen een goed idee is en waarom je er dus zeker mee moet beginnen.

Beeld: iStock