Lifestyle

Verslag schrijven? Met deze trucjes laat jij jouw verslag langer lijken

Een verslag schrijven: over een paar dagen moet je je verslag inleveren en je moet nu écht beginnen, want de deadline nadert. Hoewel je je uiterste best doet om er iets van te maken, krijg je het net nog voor elkaar om het verslag niet lang genoeg te maken. Paniek! Alle info staat erin en je weet echt niet meer welke woorden je nog toe moet voegen om het verslag te rekken. Niet getreurd… Er zijn namelijk een aantal trucjes die jouw verslag langer laten lijken.

Allereerst is het natuurlijk wel belangrijk om te weten dat het eigenlijk niet helemaal de bedoeling is om je verslag met trucjes te rekken. Kijk daarom nog even naar de opdracht om er zeker van te zijn dat je alle informatie in je verslag hebt verwerkt. Mocht je nou toch ten einde raad zijn en echt nog manieren zoeken om het verslag schrijven makkelijker te maken, dan helpen wij je graag met de onderstaande tips.

Verslag schrijven tip 1. schrijf getallen voluit
Een kleine en onopvallende tip om een verslag langer te laten lijken is het uitschrijven van getallen. Het getal ’14’ wordt bijvoorbeeld ‘veertien’ en het getal ’20’ wordt ‘twintig’. Als jij genoeg getallen in je tekst hebt staan, dan zul je merken dat je verslag echt wel een stukje langer wordt wanneer je dit aanpast.

Verslag schrijven tip 2. maak je inleiding langer dan nodig
Een inleiding kan niet lang genoeg zijn. Voeg kleine details toe en laat geen informatie achterwege. Ook wanneer je denkt dat de informatie niet super relevant is. Je kunt het beste wat rekken in je inleiding, dan aan de ‘inhoudelijkere’ tekst van je verslag.

Verslag schrijven tip 3. vergroot de ruimte tussen de zinnen
In Word kun je ervoor kiezen om de ruimte tussen zinnen groter of kleiner te maken. Wanneer je de ruimte iets groter maakt – dus ook echt iets groter, en niet veel groter – dan zal je verslag aardig wat langer worden. Maak de ruimte niet te groot, want dat valt op.
Verslag schrijven tip 4: vergroot de afstand tussen de woorden / letters
Zoals je de afstand tussen de zinnen kunt veranderen, kan dat ook bij de woorden of letters. Vergroot de afstand een klein beetje om het langer te laten lijken. 0.5 aan verandering kan al een heel verschil maken.

Verslag schrijven tip 5: maak je lettertype iets groter
Misschien wel de makkelijkste truc: maak je lettertype groter. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je lettertype abnormaal groot maakt, maar het verschil tussen 12 en 14 is niet zo heel erg groot. Check wel even of lettertype 12 verplicht is, want als dat het geval is, is het natuurlijk niet slim om de grootte aan te passen.

Verslag schrijven tip 6. verander het lettertype
Ieder lettertype is anders en ongeacht de lettergrootte is het ene lettertype nét iets groter dan de ander. Bekijk de verschillende lettertypen en kies er eentje uit die groter is dan de andere lettertypen. Let er natuurlijk wel op dat de tekst goed leesbaar blijft.

Verslag schrijven tip 7: voeg quotes toe
De opmaak van een verslag wordt vaak meegenomen bij de beoordeling, dus hier mag je best wat extra tijd en moeite in steken. Voeg bijvoorbeeld interessante quotes toe in het verslag. Er staat nergens dat quotes verboden zijn, toch?

Verslag schrijven tip 8: voeg ‘onzichtbare woorden’ toe
Wanneer het echt om het aantal woorden gaat zou je hier en daar nog wat kunnen aanpassen. Het is misschien wat tricky, maar je kunt het volgende doen: schrijf een aantal woorden en maak deze woorden dezelfde kleur als de achtergrond (dus waarschijnlijk wit). De woorden worden dan wel meegenomen in het ‘aantal woorden’ maar zijn niet zichtbaar.