Lifestyle

Slechte slaper? Met deze tips slaap jij als een roos

Slapeloze nachten, uren draaien in bed en maar niet in slaap komen. Veel mensen hebben er last van. Sommigen liggen binnen één seconde te slapen, maar er zijn helaas ook mensen die minder makkelijk de nacht doorkomen. Vanaf nu is dat verleden tijd en ga je slapen als een roos, met deze handige tips. 

1. Slaapritme
Probeer een schema voor jezelf aan te houden. Ga iedere dag rond dezelfde tijd naar bed en sta rond hetzelfde tijdstip op. Hierdoor raakt jouw lichaam gewend aan dit schema. Als jij iedere dag om een andere tijd naar bed gaat, zal je lichaam sneller in de war raken. 

2. Sla je dutje in de middag over
Een middagdutje kan erg lekker zijn en je voelt je daarna misschien veel opgewekter, maar op lange termijn is dit niet aan te raden. Wil je ‘s avonds lekker slapen? Dan is het handiger om je toch echt aan het slaapritme te houden. 

3. Kijk niet naar de tijd 
Het is heel vanzelfsprekend dat als jij midden in de nacht wakker wordt, naar de wekker gaat kijken hoe laat het is. Toch schijnt dit niet goed te zijn, want het geeft je extra stress. Onbewust of bewust ga jij tellen hoelang jij nog hebt om te slapen en daardoor is de kans groot dat jij helemaal niet meer in slaap komt. 

4. Schrijf dingen op
Schrijf je gedachtes op papier. Leg bijvoorbeeld een notitieblokje naast je op je nachtkastje. Pieker je veel in de nacht? Schrijf waarover je precies nadenkt allemaal op. Misschien heb je wel gedachtes die overdag niet in je opkomen. Let op: schrijf het wel op papier en niet op je telefoon. Anders zit je straks weer onnodig op je mobiel. 😉

5. Zet een raam open
Slapen in een benauwde kamer is totaal niet comfortabel. Het is belangrijk om goed te ademen, ook in je slaap. Wanneer je lichaam afkoelt slaap je veel fijner. Zet je raam op een kiertje. Vind je het dan te koud? Zet overdag je raam open, zodat het s’ avonds als je thuiskomt goed geventileerd is. 

6. Eet iets kleins voor het slapen
Daarmee bedoelen we een gezonde snack. Dus geen vettig voedsel. Een lichte snack zoals: een cracker, noten of wat fruit. Vettig eten kan je beter niet voor bedtijd nemen, want het zijn vooral de bewerkte producten die jou het slapen moeilijker maken. 

7. Sport niet te laat
Sporten is heel goed voor je gezondheid, maar vlak voor het slapen gaan is het niet handig om te gaan sporten. Je lichaam is dan in een actieve houding en moet dan omschakelen naar ontspanning. Plan je sport overdag in of vroeg in de avond. 

8. Slaaphouding
Heb jij een favoriete slaaphouding? Houd die houding desnoods iedere avond aan. Dat kan je slapen ook stimuleren. Wanneer jij weet dat je met deze houding in slaap valt en iedere avond dezelfde houding aanhoudt, raakt jouw lichaam daar ook aan gewend. 

9. Geen telefoon
Telefoons, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar het is niet handig om een telefoon naast je bed te hebben liggen. Er kan dan zelfs sprake zijn van een bepaalde straling die jou wakker houdt. Schakel het liefst je mobiel uit. Goed om straling en afleiding te voorkomen als jij straks niet kan slapen.

Niet slapen mobiel

10. Doe ontspanningsoefeningen  
Kan jij je maar niet ontspannen? Je moet eerst totaal ontspannen zijn, wil jij zonder problemen in slaap vallen. Oefening: span je hele lichaam door je spieren aan te spannen, laat daarna rustig los en jij bent als het goed is volledig ontspannen.

11. Lees een boek
In plaats van alleen maar liggen draaien in bed, sta even op en doe iets anders. Lees bijvoorbeeld een boek. Jouw bed is alleen om in te slapen en niet om wakker te liggen. Dus ook overdag: probeer zoveel mogelijk je bed te vermijden. 

12. Voorkom het snoezen 
Niks is lekkerder dan wanneer s’ ochtends je wekker gaat en jij je wekker steeds maar verzet tot latere tijden. Dit is dus de fout die iedereen maakt. Wanneer de wekker afgaat, is het het beste om gelijk op te staan. Je wordt er namelijk alleen maar vermoeider van als jij gaat snoozen. 

13. Een lekkere omgeving
Het klinkt logisch, maar een lekker bed is natuurlijk veel fijner om in te slapen. Koop een goed kussen, een zacht dekbed en een matras. En voor als jij het koud hebt misschien een kleedje over je dekbed heen. Zorg ervoor dat je gordijnen dicht zijn. Slapen in een donkere ruimte is effectiever. 

14. Drink en eet geen cafeïne
Cafeïne maakt adrenaline aan en dat is nou net wat jij nu niet nodig hebt. Het duurt ongeveer vier tot zes uur totdat de cafeïne uit je lichaam verdwenen is. Dus helaas dames, die cola en chocolade mag je even laten liggen tot morgen.

15. Slaap naakt
Ja, ja. Zonder een pyjama aan kan jij beter slapen. Je lichaamstemperatuur koelt af en dat is wat een lichaam nodig heeft om te kunnen slapen. Zodra jij het te warm hebt, word jij ‘s nachts wakker, want jouw lichaam denkt dan dat er iets niet helemaal goed is. 

Kan je na deze tips nog steeds niet in slaap komen? Overweeg dan in overleg met jouw huisarts of ouders de melatonine pilletjes.

Beeld: iStock