Lifestyle

Dit gebeurt er met je hersenen wanneer je gelijk op je telefoon kijkt als je wakker wordt

Eigenlijk zitten we de hele dag door op onze telefoon: appen, bellen en door onze social media feed scrollen. Zelfs als we ‘s ochtends wakker worden kan je jezelf erop betrappen, het eerste wat we doen is kijken wat we gemist hebben. Toch heb je er waarschijnlijk nooit over nagedacht wat voor effect dit kan hebben op je lichaam en je hersenen. 

Op je telefoon kijken als je wakker wordt
Tegenwoordig gebruiken we onze telefoon ook als wekker en daardoor ontkomen we er bijna niet aan om hem weg te leggen nadat hij af gaat. We beginnen meteen met scrollen en kijken welke posts op Instagram we nog niet gezien hebben, maar heb je er wel eens bij stilgestaan wat voor effect dit op je hersenen en je lichaam heeft?

Het effect op je hersenen en lichaam
Zodra je je telefoon opent wanneer je wakker wordt zijn je hersenen en lichaam meteen alert. Je telefoon heeft namelijk een LED-scherm, dit geeft ‘blauw licht’ af. Het is niet letterlijk blauw, maar het is vaak onderdeel van het licht dat jouw telefoonscherm afgeeft. Dit soort licht heeft verschillende effecten op je. Wanneer je ‘s ochtends je telefoon opent helpt dit licht je om wakker te worden, maar vervolgens beginnen we onze overvolle mailbox, appjes en Instagram te checken waardoor we meteen met stress aan de dag beginnen. Dit heeft dus een negatieve invloed op onze mentale gezondheid. Wanneer je social media-kanalen opent, ontkom je er daarnaast niet aan om nieuws te lezen. Hier zit ook vaak slecht nieuws tussen, waardoor je wederom stress krijgt en soms zelfs angstig aan de dag begint. 

Deze tekenen wijzen erop dat jij verslaafd bent aan je telefoon. 

Natuurlijk wakker worden
Je wordt dus makkelijker wakker, maar het is dus voor onze mentale gezondheid beter om onze telefoon even links te laten liggen in de ochtend. In plaats daarvan kan je bijvoorbeeld beter je gordijnen opendoen. Misschien niet de fijnste manier om wakker te worden, maar het is wel 100% effectief ;-). 

Heb jij moeite om in slaap te komen? Met deze 10 tips lig jij nooit meer wakker.