Lifestyle

7 redenen waarom je vandaag nog moet beginnen met opruimen

Opruimen, het is niet onze favoriete bezigheid. Rotzooi verdelen in bakken, stofzuigen, kleding uitzoeken en stof afnemen: er zijn wel honderden dingen te bedenken die leuker zijn dan dat. Toch is het wel belangrijk om regelmatig te doen. Waarom? Girlscene heeft de belangrijkste redenen op een rijtje gezet.

1. Opruimen maakt je blij en trots
Fysieke activiteiten maken ons vrolijker, zo ook met opruimen. Het stofje endorfine komt dan in je hersenen vrij en geeft je een gelukkig gevoel. Een opgeruimd huis én een geluksgevoel, what do we need more? Maar het wordt nog mooier: na het opruimen ben je enorm trots op jezelf. En terecht, goed bezig!

2. Opruimen zorgt voor minder stress en onrust
Er wordt weleens beweerd dat je huis je geest weerspiegeld en dat is helemaal geen gek idee. Als jouw huis een rommeltje is, is jouw hoofd vaak ook een bende. Opruimen dus. Daarnaast geeft een opgeruimd huis ons ook een gevoel van veiligheid en minder stress. Onze voorouders hadden namelijk meer kans op overleven als ze netjes leefden, dit zit nog steeds in ons. Aan de slag, dan verdwijnen stress en onrust als sneeuw voor de zon.

3. Na het opruimen hoef je niet meer te zoeken naar spullen
“Waar ligt nou dat ene leuke shirtje? En waar heb ik dat boek nou toch gelaten?” Zijn dit vragen die jij jezelf dagelijks stelt? Dan is het tijd om op te ruimen. Wanneer je alles netjes en geordend opruimt, ben je nooit meer iets kwijt. En wie weet, misschien vind je wel ergens onder de troep dat pareltje waarvan je niet eens meer wist dat je het had. 

4. Een opgeruimd huis is goed voor de sfeer
Een opgeruimd huis heeft een enorm positieve invloed op de vibe in huis. Het straalt namelijk rust uit en bevorderd de gezelligheid. Met een opgeruimd huis heb je eerder de neiging vrienden uit te nodigen, je hoeft je immers niet voor de rommel te schamen. Wedden dat je een complimentje krijgt voor al je harde werk?

5. Opruimen is een manier van afleiding
Be je druk aan het werk en wil je even wat anders doen? Opruimen is dé oplossing. Dit is namelijk een enorm goede afleider van al dat denken. Bij het opruimen kunnen jouw hersenen even een ‘pauze’ nemen, zo kan je er straks weer helemaal tegenaan!

6. Een opgeruimd huis kan je opnieuw stijlen
Met een rommelig huis kan je niks: het is niet gezellig, nieuwe decoratie valt niet op tussen de rommel en planten sterven ter plekke. Een opgeruimd huis kan je heerlijk opnieuw inrichten en aanpassen naar jouw laatste wensen. Nóg een reden om vandaag nog te beginnen met opruimen dus.  

7. Een opgeruimd huis is goed voor de gezondheid 
In een rommelig huis zweven veel bacteriën rond. Wist je dat bacteriën in huis zelfs één van de belangrijkste bronnen van ziektes en infecties zijn? Shocking. Dat is ook waarom jij je huis zo snel mogelijk op moet ruimen. Zet de bacteriën vandaag nog, letterlijk en figuurlijk, het huis uit. 

Bron: eigenhuisentuin.nl, homify.nl, huisvlijt.com | Beeld: iStock