Lifestyle

Ben jij in de twintig en ontevreden over je leven? Dan zit je misschien in een quarter life crisis

Soms heb je het gevoel dat álles tegenzit. Je werk valt tegen, je hebt het gevoel dat je meer uit je leven zou kunnen halen en je liefdesleven loopt ook niet lekker.  Dit soort gedachten hebben we allemaal weleens, maar wanneer het je leven begint over te nemen, kan het zomaar eens zijn dat je in een ‘quarter life crisis’ zit. 

Wat is een quarter life crisis?

Je hebt net een nieuwe baan, maar eigenlijk ben je er niet zo blij mee als je had verwacht, maar je weet eigenlijk ook niet wat je wél wil doen. Je liefdesleven loopt ook niet lekker, je kunt de laatste keer dat je een date had niet eens herinneren. Daarnaast lijkt het ook alsof iedereen je aan het inhalen is. Waarom lijkt het alsof iedereen alles voor elkaar heeft en jij (nog steeds) niet weet wat je met je leven aan moet? ‘Is dit het nu?’, iets wat we allemaal weleens denken. Dit is een vaak terugkerende vraag voor mensen die in een quarter life crisis zitten.

Quarterlife-crisis: is dit het nu?

Een quarter life crisis is een periode in je leven waarin je je onzeker voelt over verschillende dingen zoals je baan of studie, je liefdesleven en je identiteit. Je wordt ook nog eens steeds ouder, waardoor je het gevoel hebt dat je je leven al op orde moet krijgen. Eén van de belangrijkste oorzaken voor een quarter life crisis is keuzestress. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden en de lat ligt erg hoog. Daarnaast vergelijken we ons continue met anderen door social media, waarop het lijkt alsof iedereen constante successen boekt. Door al deze druk die je voelt om te presteren en je te onderscheiden, neemt de twijfel en onzekerheid alleen maar toe en beland je in een quarter life crisis. 

Je bent niet de enige
Een quarter life crisis komt vaker voor dan je denkt. Uit een onderzoek van LinkedIn blijkt dat 72% van de jonge mensen te maken krijgt met een quarter life crisis. Vaak ontstaat dit in de jaren tussen je twintigste en je dertigste. Je staat dan op een punt in je leven waarbij je moet gaan nadenken over je doelen, een baan, een leuk gezin, geld en ook nog een leuk sociaal leven. Je voelt je ontevreden en onzeker over waar je nu staat en hebt geen idee welke richting je op moet. Het is anders dan een burn-out, maar je kunt wel een paar zelfde klachten ervaren zoals stress, vermoeidheid en slapeloosheid.

Quarter life crisis

Tips bij een quarter life crisis

Door een quarter life crisis kan het voelen alsof je geen stap vooruit komt en weet je niet hoe je het ooit nog op kan lossen. Gelukkig ben je niet de enige die hier last van heeft en ga jij jezelf erdoorheen slaan met de volgende tips:

1. Vergelijk jezelf niet met anderen
Door jezelf continu te vergelijken met anderen voelt het alsof je hebt gefaald. Iedereen doet het op zijn eigen manier en óók jij hebt al meerdere successen in je leven behaald. Focus je op jezelf en laat de buitenwereld voor wat het is. 

2. Praat erover
Deel je gevoelens met anderen, hierdoor voelt het niet alsof je er alleen voor staat. Je kunt bijvoorbeeld naar een psycholoog gaan, of gewoon naar een goede vriendin. Hoe dan ook, het lucht sowieso op. 

3. Relativeren
Het lijkt misschien alsof de keuzes die je moet maken heel groot en bepalend zijn, maar er is altijd een weg terug. Als je je studie niet leuk vindt kun je die stoppen en als je niet blij bent met je baan neem je ontslag. Teleurstellingen horen bij het leven, maar door er zo mee om te gaan worden ze wat minder zwaar. 

4. Ontdek wat jij leuk vindt
Ga na waar je echt blij van wordt in het leven en kijk hoe je dit kunt bereiken. Het is nooit te laat om een andere richting op te gaan die jou veel gelukkiger maakt. Met een positieve mindset kom je overal. 

Twijfel je over je baan? Lees hier waarom je eerste baan nog niet je droombaan hoeft te zijn

Bron: hln.be, mens-en-gezondheid.infonu.nl | Beeld: iStock