Lifestyle

Dit is waarom je moet poepen als je zenuwachtig bent

Je kent het wel: je hebt een toets of bent aan het wachten voor een belangrijke afspraak, en ineens moet je naar de wc om te poepen. Kon het nog slechter getimed? Nee hoor, je bent niet de enige, we moeten allemaal wel eens poepen als we zenuwachtig zijn. 

Poepen als je zenuwachtig bent

De gezegdes ‘in je broek doen’ en ‘hij schijt zeven kleuren’ bestaan niet voor niets. Grote kans dat jij ook wel eens een bezoekje aan de wc hebt moeten brengen voor een number two wanneer je stress of zenuwen ervaart. Het komt vaak helemaal niet handig uit, maar we hebben er helaas geen controle over.

Wanneer je ontspannen bent wordt het eten in je lichaam verwerkt door het aanspannen en ontspannen van de spieren in het spijsverteringskanaal. Het duurt ongeveer 24 tot 28 uur voordat het eten in je lichaam is verwerkt en dan komen de restjes die je lichaam niet kan verteren eruit. 

Lichamelijke reactie op stress

Wanneer je lichaam stress ervaart, geeft dit een lichamelijke reactie. Dit kan op verschillende manieren tot uiting komen. Je krijgt bijvoorbeeld trillende handen, je gaat meer zweten en je moet ineens poepen. Dit laatste komt doordat er bij stress een bepaalde stof in je hersenen extra toeneemt, dit heet CRF (corticotropin-releasing factor). Hierdoor wordt er een seintje gegeven aan je lichaam. Je maag en darmen reageren hierop door zich minder aan te spannen en te ontspannen. Hierdoor blijft het eten langer in je lichaam en krijg je dus minder eetlust (weten we dat ook weer). Tegelijkertijd gaat je dikke darm zich juist meer aanspannen, waardoor je moet poepen. Je lichaam probeert op die manier giftige stoffen eruit te werken. De volgende keer dat je moet rennen naar de wc als je zenuwachtig bent weet je dus dat dit een normale reactie van je lichaam is ;-). 

Interessant: Lees hier is waarom we het liefst thuis poepen. 

Bron: gezondheidsnet.nl | Beeld: iStock