Health

Wow! Zo vaak per week hoor je te poepen

We hebben het niet zo graag over ons toiletgedrag, maar dit willen we jullie niet onthouden. Je hebt van die dagen dat je maar naar de wc blijft gaan en er zijn dagen dat je in bed ligt en beseft dat je die dag maar één keer hebt geplast. We vragen ons allemaal weleens af of we niet te vaak naar de wc gaan, of dat we juist te weinig naar de wc gaan. Kortom: wat is normaal? Wij hebben het antwoord op deze brandende vraag! Lees snel verder.

We kunnen het dan wel ongemakkelijk vinden om erover te praten, maar je stoelgang is hartstikke belangrijk. Je kunt er namelijk aan aflezen hoe het daarbinnen gesteld is. Hoe vaak we poepen, of eigenlijk hoe vaak we niet poepen vertelt ons of je wel gezond bezig bent.

Het is belangrijk om vooral te letten op wat voor jou normaal is. De een poept drie keer per dag en de ander maar drie keer per week. Als het voor jou normaal is om één keer per dag te gaan en dit al een lange tijd zo is, kun je ervan uit gaan dat dit jouw ‘standaard’ is. Toch is er uit onderzoek een norm gekomen. Het is ‘normaal’ om ergens tussen de drie keer per dag en drie keer per week te gaan. Het betekent niet dat je meteen ongezond bent als je hiervan afwijkt, het is een richtlijn.
poepen per weekDe meeste mensen poepen één keer per dag, maar liefst 50% gaf dit aan. Daarnaast gaf 28% aan twee keer per dag te gaan en gaat 5,6% minder dan drie keer per week. Het valt op dat de meeste mensen (61,3%) vooral in de ochtend poepen, 22% poept in de namiddag.

Het is pas zorgwekkend als jouw stoelgang ineens heel erg afwijkt van jouw ‘standaard’ of als het ineens heel erg pijn doet om naar de wc te gaan. Als je veel last krijgt van jouw abnormale stoelgang raadpleeg dan een huisarts. Je kunt een lastige stoelgang vaak verhelpen door je voeding iets aan te passen. Eet meer groenten en fruit dan normaal en richt je op de granen. Eet veel vezelrijke voeding zoals volkorenbrood en havermout.

Bron: mammamia.com.au, healthline.com | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved