Lifestyle

Met deze tips kom je altijd zelfverzekerd over tijdens een presentatie

Krijg jij ook de rillingen als je voor een groep moet spreken of acute buikpijn als je aan de beurt bent om te presenteren? Super herkenbaar, maar wel enorm vervelend. Ondanks het goede voorbereiden, kunnen jouw zenuwen je tegen werken en dat willen we natuurlijk niet. Daarom heeft Girlscene voor jou uitgezocht hoe je toch zelfverzekerd over kan komen tijdens je presentatie. 

Wat je zegt én hoe je het zegt

Amerikaanse communicatie-expert en auteur Carmine Gallo beweert dat het publiek binnen een halve minuut een oordeel vormt over de competenties van een spreker. Hierbij spelen lichaamshouding en stemgebruik een enorm grote rol. Deze twee factoren zijn zelfs net zo belangrijk als de hele inhoud van de presentatie. Goed nieuws voor alle angstige presentatrices: voor Harvard Business Review heeft Carmine Gallo tips verzamelt om jouw verschijning alsnog zelfverzekerd en competent over te laten komen.

1. Maak oogcontact
Door het maken van oogcontact bouw jij een vertrouwensband op met het publiek. Ogen zijn namelijk het eerste waar mensen naar kijken om desbetreffend persoon te plaatsen. Richt je naar de zaal in plaats van naar je slides, dan komt het allemaal goed.  

2. Houd een open houding
Een open houding zorgt ervoor dat er geen obstakels zijn tussen jou en je publiek. Door al deze vrije ruimte voel je je veel zelfverzekerder en heeft het publiek enkel oog voor jou. Tips: kruis je armen niet, haal je handen uit je zakken, schuif je laptop naar de zijkant en zorg dat er geen tafel voor je staat. 

3. Gebruik gebaren
Zelfverzekerde types gebruik gebaren om hun verhaal kracht bij te zetten en dat is niet zonder resultaat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de combinatie van spreken en gebaren een boodschap veel overtuigender over laat komen. Laat die handen maar dansen dus.

4. Gebruik geen vulwoorden
Vulwoorden, wat zijn dat? Heel simpel, de onzekere ‘euhm’, ‘even zien’, ‘je weet wel’ of ‘dusja’. Deze woorden hebben totaal geen inhoud en zijn dus overbodig, het leidt de kijker alleen maar af. Denk in plaats daarvan goed na over wat je wil zeggen en wees niet bang een stilte te laten vallen.

5. Speel met het tempo
Varieer je spreektempo als je zelfverzekerd over wil komen. Door te versnellen of juist langzamer te gaan praten leg je de nadruk op de belangrijkste punten. Tip: versnel het tempo om je publiek betrokken te houden. Wil je een bepaalde boodschap uitlichten? Neem een pauze en vertel dan de boodschap in een langzamer tempo. 

Aan de slag

Met deze tips weet je precies hoe zelfverzekerde sprekers te werk gaan, nu moet je het zelf gaan doen. Ga veel oefenen en vraag hierop feedback of kijk beelden terug. Raak niet ontmoedigd als het niet zo snel lukt als je wil, een verandering heeft tijd nodig. You can do this girl!

Bron: ad.nl, hbr.org | Beeld: iStock

Must reads 👀