Lifestyle

Met deze 10 trucjes kom je erachter of iemand liegt

Iedereen verzint wel eens een leugentje om bestwil, maar het wordt anders wanneer iemand veelvuldig de waarheid verdraait of wanneer iemand liegt over ernstige dingen zoals vreemdgaan. Het is niet makkelijk om leugens te herkennen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten. 

Leugens herkennen
We vertellen allemaal wel eens leugens. Dit begint al op jonge leeftijd, bijvoorbeeld wanneer je je ouders niet vertelt dat je stiekem naar een feestje gaat. Het kan klein en onschuldig zijn, maar sommige leugens gaan zo ver dat ze een grote impact op een relatie hebben als het uitkomt. Om dit te herkennen helpt het om iemand beter te kennen zodat je weet hoe diegene normaal zou reageren, maar daarnaast kun je ook op de volgende dingen letten: 

1. Als de persoon in kwestie erg vaag is en weinig details wil geven bestaat de kans dat hij of zij iets achterhoudt. 

2. Als iemand nerveus is gaat het hart sneller kloppen, hierdoor ontstaat er een verandering in de ademhaling en kan de stem van de persoon een beetje veranderen. Diegene gaat bijvoorbeeld praten met een hogere stem of schraapt ineens vaker zijn of haar keel.  

3. Let op gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Wanneer iemand bijvoorbeeld begint te blozen of trillen kan dit komen doordat hij of zij zenuwachtig is. Lichaamstaal kan ook erg handig zijn als je wil weten of iemand jou leuk vindt. 

4. Hij of zij draait om de vragen heen en wil het onderwerp van het gesprek veranderen om zo niet ontmaskert te worden. 

5. Laat de persoon het verhaal wat hij of zij net heeft verteld in omgekeerde volgorde vertellen. Voor leugenaars zal het hierdoor lastiger zijn om bij hun originele verhaal te blijven. 

6. De leugenaar probeer jou te overtuigen door het herhalen van woorden of zinnen, bijvoorbeeld door een vraag in zijn of haar antwoord te herhalen. 

7. De ogen. Een leugenaar zal waarschijnlijk veel wegkijken of je juist aanstaren om geloofwaardig over te komen. 

8. Veel bewegen of juist een stille houding. Iemand die liegt kan de neiging hebben om zijn lichaam nauwelijks meer te bewegen of juist veel door bijvoorbeeld te gaan friemelen aan zichzelf. 

9. Iemand geeft een overload aan informatie, hij of zij blijft maar doorpraten en vertelt informatie waar niet om wordt gevraagd. Hierdoor hoopt de leugenaar dat de ander hem of haar gelooft. 

10. De leugenaar reageert geschrokken of verbaasd om zo over te komen alsof hij of zij niet weet waar je het over hebt. 

 

Bron: verywellmind.com, forensicscolleges.com, medium.com | Beeld: iStock