Je hebt net een pittig work-out schema voor jezelf gemaakt, zodat je een beetje in shape komt voor de lente. You go girl! Alleen, na de eerste training die je doet heb je meteen al spierpijn. Shit, je zat er net lekker in! Nu vraag je je natuurlijk af: kan ik nog wel verder sporten met spierpijn? Wij hebben het antwoord voor je.
Sporten met spierpijn
Aan motivatie om te sporten geen gebrek bij jou en aan je outfit zal het ook niet liggen. En als dat wel zo is, kan een t-shirt bedrukken je helpen om je nog even extra on fleek te voelen tijdens je buiten work-out. Waterflesjes met logo van jouw favoriete merk maken de boel helemaal af. Alleen euhm, je spieren doen nog zeer van de dag ervoor! Spierpijn krijg je niet voor niets. Het zorgt er namelijk voor dat je spieren beschermd zijn tegen overbelasting. Als je spierpijn hebt, maar net een volledige week met work-outs hebt ingepland vraag je je waarschijnlijk af of je nog wel door kunt gaan of beter rust kan houden.
Sporten met spierpijn: soorten spierpijn
Spierpijn kan op verschillende manieren ontstaan, waardoor er drie verschillende vormen zijn.
– Acute spierpijn: dit voel je opeens tijdens het sporten, bijvoorbeeld doordat je benen verzuren.
– Spierpijn door een kneuzing of scheuring: deze spierpijn ontstaat na een kneuzing of scheur. Bij deze vorm van spierpijn is het meestal geen goed idee om nog verder te sporten.
– Verlate spierpijn: deze merk je meestal pas op na 24 uur. De pijn kan wel een paar dagen tot een week aanhouden. Het kan komen doordat je bijvoorbeeld met een zwaar gewicht hebt geoefend.
Sporten met spierpijn: wanneer mag je niet sporten?
Wanneer je een kneuzing of scheur hebt is het niet verstandig om te sporten. Bij verlate spierpijn kun je wel een keer gaan sporten met spierpijn, maar doe dit niet elke week. Hierdoor kunnen je spieren overbelast raken of boek je zelfs helemaal geen progressie meer. Binnen de trainingsleer is het supercompensatiemodel een belangrijk begrip. Hierbij reken je uit welke rustperiode je lichaam moet krijgen om zo na je herstel weer op een hoger niveau uit te komen wanneer je weer gaat trainen.
Sporten met spierpijn: zo voorkom je het
Om de volgende keer spierpijn te voorkomen is het belangrijk om je training goed op te bouwen. Verhoog langzaam de intensiteit en het gewicht. Het is belangrijk om na elke training nog wat kracht over te houden en niet te lang te trainen. Verder is een goede nachtrust essentieel zodat jouw lichaam zich weer kan herstellen. Vergeet ook na je work-out geen cooling-down te doen, hierdoor komt je lichaam weer in een rusttoestand.
Voedingstips voor de echte sporters
Producten die je in ieder geval links moet laten liggen zijn producten waar ‘snelle suikers’ in zitten. Die snelle suikers worden namelijk opgenomen in je bloed, waardoor je voor een kort moment heel veel energie hebt. Daar heb je natuurlijk niks aan als je een complete workout op de planning hebt staan. Het is je aangeraden om 2 á 3 uur voorafgaand aan een training te eten. De kans op maagklachten wordt daardoor kleiner en je lichaam heeft even de tijd om het voedsel te verteren. Vlak voor het sporten eten kan ook zorgen voor steken tijdens je training.
Voeding voor het sporten
Don’t: snoep, koekjes, taart, brood, vruchtenyoghurt, frisdrank en energiedrankjes.
Do’s: salade, ei, havermout, volkoren pasta, rijst, vis of (mager) vlees, water, groenten.
Probeer de porties voor het sporten niet te groot te maken. Je hebt vast weleens gesport terwijl je net eten achter je kiezen had, en dat is verre van prettig. Als je bang bent dat je hongerig wordt tijdens de training omdat er best wat tijd tussen zit, dan kun je een halfuur voor het sporten nog een een banaan of een broodje nemen. Als je niet goed eet voor het sporten kan het zijn dat je tijdens je workout duizelig, misselijk of licht wordt in je hoofd.
Voeding tijdens het sporten
Don’t: snoep, koekjes, taart, brood, frisdranken en energydrankjes.
Do’s: water, sportdrank, energierepen.
Voeding na het sporten
Don’t: vet eten en frisdrank.
Do’s: eieren, groente, fruit, smoothies.
Eten na het sporten klinkt niet voor iedereen zo lekker in de oren, maar toch is het verstandig om dit wél te doen. Je lichaam moet namelijk herstellen en dat kan het best met behulp van goede voeding.