Lifestyle

Verkeerde studiekeuze gemaakt? Dat is helemaal niet erg en dit is waarom

Terwijl de een al sinds de basisschool weet wat hij/zij later wil worden, heeft de ander nog geen idee. Je moet al best vroeg kiezen welke richting je op wilt in de toekomst en dat kan soms behoorlijk lastig zijn. Dat veel mensen niet gelijk de juiste studie vinden is daarom ook hartstikke logisch. Natuurlijk baal je als blijkt dat je gekozen studie niet de juiste is, maar het is eigenlijk helemaal niet erg om een verkeerde studiekeuze te maken. In dit artikel leggen we je uit waarom.

1. Je toont lef
Hoewel je eigenlijk nog niet goed wist wat je wilde, ben je niet bij de pakken neer gaan zitten en heb je een opleiding geprobeerd. Helaas bleek dat je niet voor de juiste richting hebt gekozen, maar je hebt wel een uitdaging aangegrepen en daar is best wat lef voor nodig. Kop op en neem dat lef mee voor de volgende kans.

2. Je leert nieuwe mensen kennen
Bij school denk je vaak aan het woord ‘studeren‘, maar vergeet niet dat je tijdens je periode op school nog veel meer dingen meemaakt. Je leert bijvoorbeeld veel mensen kennen en maakt nieuwe vrienden. Een breed netwerk is heel belangrijk, net zoals vrienden. Je hebt je tijd dus niet ‘weggegooid’ terwijl je deze opleiding hebt gevolgd, want je krijgt er een hele hoop voor terug.

3. Je komt erachter wat je niet wilt
Het is heel belangrijk om te weten wat je wilt. Maar wat minstens zo belangrijk is, is weten wat je juist niet wilt. Blijkbaar is deze studie niet de juiste richting voor jou. Dit wist je niet voordat je eraan begon, maar inmiddels ben je al een stuk wijzer geworden. Ben je nog steeds zoekende naar de juiste richting? Dan kun je de richting die je nu koos in ieder geval al van je lijstje afstrepen.

4. Je bouwt ervaring op
Geloof het of niet, maar je hebt waarschijnlijk best wat ervaring opgedaan tijdens je opleiding. Alle ervaring is welkom en staat goed op je cv voor in de toekomst. Denk dus niet dat je je tijd hebt weggegooid, maar bekijk het van de andere kant: je hebt nieuwe dingen meegemaakt en ervaring opgedaan.

5. Je leert om te gaan met tegenslag
Het moment waarop je erachter komt dat je beter kunt stoppen met je studie, omdat het simpelweg niet de juiste keuze is, is rot. Je zult behoorlijk balen en veel mensen belanden in een kleine dip. Veel belangrijker dan dat is dat je uiteindelijk uit die dip komt en de draad weer oppakt. Je leert op die manier om te gaan met tegenslag, en dat gaat je goed doen in de toekomst.

6. Het is ‘maar’ een studie
Hoewel je op het moment zelf denkt dat een verkeerde studiekeuze een grote ramp is, moet je goed in je achterhoofd houden dat het ‘maar’ een studie is. Natuurlijk is studeren belangrijk, maar het kan echt geen kwaad als je iets langer dan gemiddeld over je studietijd doet. Er zijn ergere dingen in het leven. Geniet vooral nog even van die extra studententijd!

Beeld: iStock