Beauty

Zo kun je het beste puisten uitknippen zonder dat je er een litteken aan overhoudt

Shit… Je gaat vanavond uit, maar toen je vanochtend wakker werd zag je ineens een enorme puist tussen je wenkbrauwen zitten. Zo snel mogelijk uitknijpen, in de hoop dat ‘ie vanavond als sneeuw voor de zon verdwenen is. Waarschijnlijk heb jij ook vast weleens zo’n situatie meegemaakt en kwam je er toen achter dat je puist in de avond helemaal niet weg was, maar juist nóg meer opviel. Puisten uitknijpen gaat namelijk vaak fout en is eigenlijk helemaal niet zo’n goed idee.

Het is het beste om helemaal niet aan je puist te zitten en de puist dus met rust te laten. Er wordt vaak gezegd dat dat de manier is om je puist te laten verdwijnen. Maar goed, wij snappen dat het allereerst ontzettend verleidelijk is om de puist toch uit te knijpen en dat je er alles aan wilt doen om ‘m zo snel mogelijk kwijt te raken. Maar als je er dan toch voor kiest om de puist aan te raken en uit te knijpen, doe dit dan wel op een goede manier.

Puisten uitknijpen: bepaal of de puist wel echt klaar is om uitgeknepen te worden
Je moet een puist eigenlijk alleen maar uitknijpen als er echt een gele kop op zit. En dan niet zeggen ‘het ziet er wel geelig uit’. Nee, de puist moet echt goed geel zijn, want anders heeft uitknijpen totaal geen zin. Als je last hebt van een onderhuidse puist, raden we je aan om er helemaal niet aan te zitten. Ga je deze puisten uitknijpen? Dan wordt hij juist nog beter zichtbaar en kun je zelfs een ontsteking krijgen.

Puisten uitknijpen: was eerst goed je handen
Om infecties te voorkomen moet je voordat je de puist uitknijpt eerst goed je handen wassen. Maar ook dan is het niet aan te raden om de puist aan te raken met je blote handen. Gebruik liever twee schone doekjes, of bijvoorbeeld wc-papier, en knijp de puist dan uit. Veel hygiënischer en het levert ook niet zo’n smeerboel op.

Puisten uitknijpen: gebruik alcohol
Om de puist te desinfecteren kun je hem aanstippen met wat alcohol. Doe alcohol op een wattenstaafje en stip de puist aan, maar voorkom wel dat de alcohol op een ander plekje van je huid komt. Alcohol is namelijk best wel agressief.

Puisten uitknijpen: goed drukken
Als je heel hard drukt en er komt geen pus uit de puist, stop dan. Ga niet door en door in de hoop dat er wat uitkomt, want de puist is simpelweg nog niet klaar om uitgeknepen te worden en je maakt het probleem alleen maar erger. Zorg ervoor dat je bij het drukken wat afstand neemt van de puist zelf, en er dus omheen drukt. Mocht er wel pus uitkomen, zorg er dan wel voor dat alles eruitkomt. Het kan anders namelijk zo zijn dat je uiteindelijk alleen maar meer puistjes krijgt, en dat is nou net niet helemaal de bedoeling.

Beeld: iStock