Lifestyle

Dit is de reden waarom jij naar het toilet moet na een bakkie koffie

De beste manier van je dag starten is toch wel met een lekker bakje koffie. Even relaxed wakker worden en klaarstomen voor de nieuwe dag. Maar wie elke ochtend een bakje koffie naar binnen werkt, weet ook dat er een grote kans is dat je na het drinken van je bakkie pleur een bezoekje aan het toilet moet brengen. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Naar het toilet na een kop koffie?
Na dat laatste slokje met je een sprintje trekken naar het toilet. Van koffie moet je dus poepen, maar hoe komt dat eigenlijk? Het klinkt misschien een beetje gênant, maar koffie heeft op z’n zachtst gezegd een laxerend effect. Vaak heb je na één bakkie al drang voor een grote boodschap, toch? Dat blijkt te komen door een bepaald hormoon dat in de zwarte cafeïnebom zit. 

Wakker worden
Naast dat koffie je helpt om wakker te warmen als jij niet zo een ochtendmens bent, helpt koffie ook je darmen aan het werk te zetten. Koffie verhoogt namelijk de samentrekkingen in je darmen. Doordat je darmspieren samentrekken, krijg jij het ‘ik-moet-nu-poepen’ gevoel. Dan wordt het dus tijd om naar het toilet te rennen.

via GIPHY

In de ochtend gaat het sneller
Je dikke darm is ‘s ochtends twee keer zo actief dan op andere momenten van de dag. Dan komt daar je ontbijt en je eerste kopje koffie bij, ook twee dingen die je dikke darm beïnvloeden. Dit zorgt er dus driedubbel voor dat jij naar het toilet moet. 

Andere opties
Als je ergens op visite bent is het niet ideaal als je gelijk naar het toilet moet rennen, maar overstappen op cafeïnevrije koffie is helaas ook geen oplossing. Ook cafeïnevrije koffie stimuleert de aanmaak van bepaalde stofjes in je darmen en maag die je spijsverteringproces bevorderen. Om te voorkomen dat je op je werk meteen naar het toilet moet, kan je het beste je koffie thuis opdrinken of twee uur nadat je wakker bent. Dan heeft je dikke darm wat meer tijd gehad om wakker te worden. Mocht je een belangrijke afspraak hebben of een eerste date, ga dan maar beter voor een ander drankje.

Bron: menshealth.com, volkskrant.nl | Beeld: iStock