Food

Is koffie gezond of kun je het beter laten staan?

Je wordt wakker en het allereerste wat je doet is zorgen voor een bakkie pleur. De dag beginnen zonder is gewoon geen optie. Je krijgt meer energie en je vindt het ook gewoon ontzettend lekker. Het liefst tel je er gedurende de dag nog ongeveer twee à drie kopjes bij op. Heerlijk! De grote vraag is natuurlijk of ons bakkie leut wel zo goed is voor ons. Girlscene zoekt het voor je uit. 

Koffie: het is de favoriete drank van veel Nederlanders. Dagelijks wordt er in Nederland 6,5 miljoen liter koffie gedronken. Toch komt koffie heel ergens anders vandaan. De koffieplant werd in de tiende of elfde eeuw ontdekt in Ethiopië. Daar waren dus de eerste koffieleuten te vinden. Het zwarte goud verspreidde zich al snel naar Perzië, Egypte, Syrië en Turkije. Door de handel kwam Nederland in de zeventiende eeuw in aanraking met koffie en vanaf dat moment was het niet meer weg te denken. 

De grote vraag van vandaag is of ons favoriete drankje eigenlijk wel gezond is. We gaan erachter komen. Wil je koffie leren drinken? Lees dan de tips in dit artikel

Is koffie goed voor jeVitamines
Koffie geeft je niet alleen een cafeïneboost, maar daarnaast bevat het ook veel vitamines en mineralen die je nodig hebt om gezond te blijven. Een kopje koffie bevat:
- vitamine B2 (voorkomt ontstekingen en vermoeidheid)
- mangaan (vorming botweefsel)
- kalium (energiehuishouding in de spieren en het handhaven van je bloeddruk)
- magnesium (energiestofwisseling)

Ziekten
Het drinken van twee tot vier koppen koffie per dag hangt samen met een ongeveer tien procent lager risico op hartziekten. Ook is aangetoond dat het drinken van twee tot vier koppen koffie per dag samenhangt met een ongeveer tien procent lager risico op een beroerte. Daarnaast verlaagt het drinken van koffie de kans op diabetes type twee. 

Calorieën
Goed nieuws, want koffie bevat maar weinig calorieën. Per kopje zijn het er maar twee. Dit is natuurlijk wel de zwarte koffie, dus die frappuccino kun je het beste laten staan. 

Stofwisseling
Het drinken van koffie bevordert je stofwisseling. Dit heeft te maken met het kwijtraken van energie in je lichaam. Vetten worden dus ook eerder verbrand. Klinkt dat niet als muziek in de oren?

Vezels
Vezels vind je in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten, maar ook gewoon in ons bakkie troost. Vezels zorgen voor een goedwerkende spijsvertering. Tja, dat is nou eenmaal belangrijk. 

is koffie goed voor jeCafeïne
Helaas bevat koffie ook een stof waar we iets minder over te spreken zijn, namelijk cafeïne. Het heeft voordelen en nadelen. Het voordeel is dat een kleine hoeveelheid cafeïne een positief effect geeft op je concentratie- en prestatievermogen. Eén à twee kopjes per dag is dus gewoon prima. Let wel op dat je niet te veel binnenkrijgt van dit stofje. Het kan namelijk negatieve effecten hebben zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen en hoofdpijn. 

Conclusie

Koffie heeft dus heel wat positieve effecten. Het bevat vitamines, je krijgt minder snel ziektes, weinig calorieën en je kunt beter naar de wc. Het enige nadeel waar we voor gewaarschuwd worden is die beruchte cafeïne. Na wat research blijkt dat cafeïne alleen slecht voor je is als je er een grote hoeveelheid van binnenkrijgt op een dag. Dus om even alle geruchten de wereld uit te helpen: als je je koffiegebruik beperkt van twee tot vijf kopjes per dag is het dus gewoon goed voor je! 

Zet jij de koffie vast klaar? Wil jij weten welke koffie je bent? Doe de quiz dan hier

Beeld: iStock | Bron: Voedingscentrum, mens-en-gezondheid.info, Vitamine-info, Optimalegezondheid.com, Moccad'or

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved