Health

Beginnen met hardlopen: Wat voor hardloopschema past bij jou?

Misschien ben jij iemand die stiekem iets te vaak: ”beter laat dan nooit.” toepast. De sportschool vermijd je liever en zweten doe jij alleen liggend op een strandbedje in de zon. Om je toch wat fitter te voelen deze zomer wil je alsnog iets sportiefs gaan doen. Je wil gaan hardlopen, maar weet niet waar je moet beginnen. Een hardloopschema is wellicht de oplossing, maar wat voor hardloopschema is prettig voor een beginnende loper? Of is een hardloopschema überhaupt wel nodig? Kom hier erachter wat bij je past!

Je haat het of houdt ervan: hardlopen. De sportschool is gewoon niet zo jouw ding (al die fitness apparaten zijn maar ingewikkeld) en je kunt ook niet zo goed tegen je verlies, dus geen teamsport voor jou. Hardlopen doe je lekker helemaal zelf. Voor hardlopen is uithoudingsvermogen, kracht, mobiliteit, snelheid en coördinatie nodig. In het begin natuurlijk nog niet, maar dit zijn allemaal punten die je door middel van hardlopen verbetert. Het is wel belangrijk dat je dit goed opbouwt om blessures te voorkomen. Maar hoe begin je? En wat is verstandig, mét of zonder hardloopschema?
Hardloopschema met sportattributen
Hardloopschema: doen of niet?
Een hardloopschema dient als helpende hand om je doel te behalen. Heb jij niet zozeer een doel, maar wil je gewoon zo nu en dan een sportieve frisse neus halen? Dan is een hardloopschema geen must. Wil je graag een doel behalen, denk hierbij aan een city run, halve marathon of een hele (you go, girl), dan is een hardloopschema de oplossing om jou dichter bij je doel te brengen.

Wat voor hardloopschema past bij jou?
Voor iedere soort loper heb je een ander hardloopschema. Zo heb je onder andere voor beginners een ander soort hardloopschema dan voor gevorderden. Daarbij komt ook de vraag kijken of je in het verleden hebt gelopen of wat je aan andere sporten hebt gedaan. Op jouw sportverleden gericht is een persoonlijk hardloopschema de beste keuze. Iedere sport vraagt weer andere vaardigheden en kracht van je lichaam, dus als jij jezelf al een aantal jaren in het zweet werkt met krachttraining, is het een onrealistische verwachting wanneer je denkt zonder moeite te hardlopen. Gebaseerd op wat je allemaal al kunt, vind je een hardloopschema dat perfect bij je past. Je spieren, pezen, gewrichten en aanhechtingen moeten natuurlijk wennen aan een nieuwe manier van bewegen. Als je dit geleidelijk doet met behulp van een hardloopschema, voorkom je nare blessures en behaal je het doel dat je voor ogen hebt.

via GIPHY

Hardlopen met een hardloopschema of Hardlopen met Evy?
Naast een hardloopschema bestaan er natuurlijk ontzettend veel apps die je een handje helpen tijdens je blokje om. Diverse apps spreken je toe met de nodige motivatie en vertellen hoe ver je bent. Hardlopen met Evy is ook zo een app en krijgt een superhoge waardering. Daarom dacht Girlscene dat de hardlopende lezeressen Hardlopen met Evy vast wel eens willen proberen. De Hardlopen met Evy app vertelt niet alleen hoe ver je bent, maar fluistert ook tips in je oren en juicht zelfs als je bijna bij de finish bent. Ook vind je op de Hardlopen met Evy app een hardloopschema dat bij je past. Met de Hardlopen met Evy app vang je dus twee vliegen in één klap. Als dat niet motiverend is, weten wij het ook niet meer.

Nog een aantal hardloop-tips die naast een hardloopschema het hardlopen een tikkeltje gemakkelijker maken:
– Scoor een paar goede hardloopschoenen, bij iedere stap vangt je lichaam zo een drie tot vijf keer je lichaamsgewicht op.
– Shop daar meteen een paar goede hardloopsokken bij. Geloof ons, daarna wil je niet meer zonder de hort op.
– Stel een realistisch doel (met bijvoorbeeld een hardloopschema). Dit motiveert!
– Als je rent en praat zonder moeite, zit je goed. Lukt praten niet meer? Loop dan een tempo lager.
– Loop niet telkens het zelfde rondje, maar heb een handjevol routes die je afwisselt.
– Vergeet niet je warming up en cooling down. Gewoon even rekken en strekken. 
Bron: runnersworld.nl, community.hardlopenmetevy.com, happyhealthy.nl | Beeld: iStock