Health

Facts: wat verbranden écht met je huid doet

‘Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje.’ We horen het maar vaak genoeg en lachen er een beetje om als we iemand op het strand voorbij zien lopen die zich zo rood als een kreeft heeft laten verbranden. Hoewel we allemaal graag zo bruin mogelijk willen worden, weten we ook dat verbranden in de zon foute boel is. Maar is verbranden dan écht zo schadelijk voor je huid?

Bijna iedereen is weleens verbrand door de zon. ‘Trekt morgen wel weer bij’ denken we. Maar is het verbranden van de zon wel zo onschuldig als we denken en wat doet verbranden met je huid?

Roodheid door het verbranden in de zon
In de meeste gevallen verbrandt tijdens het bruinen alleen de bovenste laag van de huid. Dit hebben we allemaal wel is meegemaakt, je verbrande huid wordt gevoelig en kan pijn doen als je bijvoorbeeld onder de koude douche staat. 

Vervellen door het verbranden in de zon
Nadat de huid rood is van het verbranden, kan de huid gaan vervellen. Vervellen na het verbranden is een manier van het lichaam om beschadigde cellen, die mogelijk kankerverwekkend zijn, kwijt te raken. Omdat er gevaar optreedt voor het lichaam, probeert het lichaam zo snel mogelijk de beschadigde cellen af te breken. Zo kan je opeens hele lappen vellen van je lichaam trekken, die worden vervangen door nieuwe cellen onder deze huidlaag. Dus naast dat die lappen vellen op je huid er niet uit zien, betekent het ook écht dat je te ver bent gegaan met zonnen. 

Blaren door het verbranden in de zon
Verbranden brengt soms iets meer schade aan dan alleen een rood kleurtje. Verbranding door de zon is een reactie van je huid op de UV-stralen. Te veel straling zorgt voor een rode huid die gaat jeuken of trekken. Wanneer de huid erg verbrand is, kunnen er kleine of grote vochtblaren ontstaan. Dit noemen we tweedegraads verbranding door de zon. Het is belangrijk om de blaren heel te laten. Prik ze dus niet open, maar dep ze voorzichtig droog. Met open blaren heb je namelijk een grote kans op een infectie. 

Ziek door het verbranden in de zon
Bij een ergere verbranding kun je naast blaren je ook duizelig voelen, misselijk, koorts krijgen, rillingen over je lichaam en hoofdpijn. Écht niet wat je wil.

via GIPHY

Grotere gevolgen van verbranden
Verbranden zorgt niet alleen voor een rode huid en een misselijk gevoel, maar het heeft ook ernstige gevolgen op langere termijn. Kinderen en jongeren die flink verbranden met blaren als gevolg hebben later al dubbel zoveel kans op een melanoom, de meest agressieve en dodelijkste vorm van huidkanker. Beschadigde huidcellen kunnen zich kwaadaardig ontwikkelen. Daarnaast zorgt UV-straling ook voor 80% meer rimpels en pigmentvlekken. Daarom blijven smeren girls!

En als je dan toch verbrand bent, wat kun je het beste doen?
#1. Ga gelijk uit de zon en zorg dat je huid niet weer wordt blootgesteld aan de zon voordat je huid is hersteld.
#2. Drink volgende water.
#3. Om te verkoelen kan je een koude douche of bad nemen na het verbranden.
#4. Smeer je lekker goed in met aftersun.
#5. Last van blaren op je huid? Neem contact op met je huisarts.
#6. Geef je verbrande huid de tijd en rust om te herstellen.

Na het verbranden is het belangrijk om je lichaam even rust te geven. Zorg dat de verbrande huid bedekt is als je naar buiten gaat en vermijd de zonnestralen op het heetste moment van de dag (tussen 12 en 15 uur.) We snappen dat je heel graag die perfecte tan wilt, maar je gezondheid is toch nét iets belangrijker.

Bron: today.com, trouw.nl, dokter.nl | Beeld: iStock