Health

Ben je altijd moe? Met deze tips slaap je beter

Je bent voor je gevoel net in slaap en dan gaat alweer de wekker. Pfff, moet je echt werken vandaag? Kan je niet even langer blijven liggen? Als je last hebt van slaapproblemen is dat hartstikke vervelend. Je wordt vaak moe wakker of je zou om vijf uur wel weer een dutje kunnen doen. Goed slapen is belangrijk voor je gezondheid. Om ervoor te zorgen dat jij fit wakker wordt hebben wij hier negen beter slapen tips op een rijtje gezet. Zo slaap jij binnen no-time weer als een roos!

Volwassenen hebben gemiddeld 7 à 8 uur slaap per dag nodig. Gemiddeld duurt het 10-20 minuten voordat je in slaap valt, maar dat is helaas niet bij iedereen zo. Om je daarbij te helpen en zorgen dat je snel in slaap komt, staan hier de beter slapen tips:

1. Zorg dat je voldoende daglicht krijgt
Daglicht verbetert je nachtrust. Nee, niet midden in de nacht natuurlijk. Als je overdag genoeg daglicht ziet, maakt je lichaam ‘s avonds voldoende van het slaaphormoon melatonine aan. Melatonine is een natuurlijke stof die door de hersenen aangemaakt wordt zodra het buiten donker begint te worden. Melatonine maakt je slaperig. Het is eigenlijk een soort van natuurlijke slaapverwekker. 

via GIPHY

2. Neem een melk-banaan smoothie voor het slapen
In een glas melk of een banaan zit stoffen die het melatoninegehalte gunstig beïnvloeden. Het maakt je dus slaperig. Als je een halfuur voor het slapen een glas melk of een banaan, of nog beter een smoothie met allebei drinkt, val je sneller in slaap. 

3. Zorg voor een goed slaapkamer klimaat
Het is heel belangrijk dat je slaapt in de juiste omstandigheden. De perfecte temperatuur om in te slapen is 16 graden. Zet je raam dus open of op een kiertje zodat je genoeg frisse lucht in je kamer krijgt. Door frisse lucht in je kamer word je fitter wakker. Een te warme slaapkamer zorgt ervoor dat je minder diep slaapt, dus kies liever voor een dikkere deken dan dat je de kachel helemaal opendraait. 

4. Ga op een vaste tijd naar bed
Een van de moeilijkste beter slapen tips: ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed. Als je elke avond om half elf gaat slapen, raakt je lichaam hier gewend aan. Dit werkt goed voor je biologische klok en zo kom je steeds makkelijker in slaap. Als je dit twee weken volhoudt zal je merken dat je dieper slaapt en uitgeruster wakker wordt. Een vast slaapritme doet echt wonderen.

5. Vermijd cafeïne eind van de dag
We weten allemaal dat we geen koffie moet drinken voor het slapen, want dat houdt ons wakker. Maar wist je dat er ook cafeïne zit in zwarte thee, chocolade en cola? Dus voor beter slapen tips: probeer deze producten ‘s avonds te vermijden en kies voor een glas limonade of kruidenthee (in kruidenthee zit geen cafeïne).

6. Ga niet ‘s avonds laat sporten
Sport niet te intensief vlak voor het slapen. Dan blijven je hersenen en lichaam actief en kom je moeilijker in slaap. Het beste tijdstip om te sporten is eind van de middag of in de vroege avond. Dan heb je daarna nog genoeg tijd om lekker op de bank te hangen ;).

7. Verminder je stress
Nachtmerries, onrustig slapen, opvliegers in je slaap zijn allemaal effecten van stress. Stress en piekeren verlagen de kwaliteit van je slaap. In je slaapkamer is het juist het moment om te ontspannen en tot rust te komen. Probeer daarom voor het slapen je stress te verminderen door even in je dagboek te schrijven. Schrijf op wat je bezighoudt en waar je heel erg dankbaar voor bent. Of luister wat rustige muziek om even lekker te ontspannen.

8. Slaapkamer blijft slaapkamer
Een van de belangrijkste beter slapen tips: je slaapkamer blijft je kamer om in te slapen (en te seksen). Je slaapkamer is dus eigenlijk alleen bedoeld voor woorden met de letter ‘S’. Netflix of YouTube kijken begint niet met een ‘S’. Om je slaapkwaliteit te verbeteren is het beste om je slaapkamer zo stil mogelijk te maken. Dus geen mobiel in de buurt die berichten binnen blijft krijgen, geen tikkende klokken aan de wand, geen TV. Gewoon alleen slapen. 

9. Kies de juiste pyjama
Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar slapen in de juiste kleding is ook heel belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat je het beste slaapt in ondergoed of naakt. Vind je het niet een fijn idee om naakt te slapen, kies dan voor luchtige kleding die niet knelt.

Bron: slaapinfo.nl, gezondheidsnet.nl, metronieuws.nl | Beeld: iStock