Food

21 diner menu: tips en gerechten om te serveren

Je hebt de magische leeftijd van 21 bereikt. Een echte mijlpaal waarbij jij je eindelijk ‘officieel volwassen’ voelt. Een hele goede reden voor een feestje dus! Steeds meer meiden (en jongens) geven een 21 diner, waarbij je je vrienden uitnodigt bij je ouders voor een ‘chique’ diner. Maar wat staat er op het menu? Girlscene helpt je met de perfecte recepten en cocktails voor jouw 21 diner.

Wat is een 21 diner?
Een 21 diner geven is eigenlijk een traditie vanuit het studentenleven. Je viert je 21e verjaardag met een diner, waar je officieel alleen je vriendinnen uitnodigt. Maar uiteraard hoef je niet bij een studentenvereniging te zitten om een 21 diner te geven en daarom geven steeds meer meiden (en jongens) een 21 diner. Houd deze 21 diner guide erbij om een 21 diner te organiseren om nooit te vergeten.

21 diner menu tafelsetting

21 diner menu
Naast de uitnodigingen, een dresscode en natuurlijk een mooie jurk voor jezelf is het natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk wat er op het menu staat tijdens jouw 21 diner.

Het menu is uiteraard helemaal aan jou en de mensen die jou gaan helpen tijdens het diner Jij beslist wat er op het menu komt te staan. Ben jij een echte Bourgondiër en is je moeder een keukenprinses? Trek er dan een paar dagen in de keuken voor uit en schotel je gasten een uitgebreid 7-gangendiner voor. Dit kan er als volgt uit zien:

♥ aperitief
♥ amuse 
♥ voorgerecht
♥ tussengerecht
♥ hoofdgerecht
♥ tussengerecht
♥ nagerecht

Vind je 7 gangen iets te veel van het goede? Dat is geen probleem, het draait natuurlijk om de gezelligheid. Ga bijvoorbeeld voor 5-gangen en skip de tussengerechten. Houd jij het graag simpel en ga jij liever voor basic goede gerechten? Kies dan voor alleen een voor- hoofd- en nagerecht met een paar mooie wijnen.

Maar first things first: laten we beginnen bij het aperitief.

21 diner menu: aperitief
Een aperitief is eigenlijk geen gerecht, maar een drankje voor het eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een glaasje bubbels, zoals prosecco of champagne. Kies iets wat niet te zoet is, want dat remt de eetlust af en dat is natuurlijk zonde ;-).

21 diner menu: amuse
Door met de amuse. Dit is heel klein gerecht (hapje) om de smaakpapillen op gang te brengen. Je kunt hiervoor de welbekende amuselepels vullen met carpaccio, een klein borrelglaasje met een garnalencocktail of lekker fancy: een toastje met zalm en kaviaar.

vooraf 21 diner menu

21 diner menu: voorgerecht
Dan gaan nu de ‘echte gangen’ beginnen. De meeste voorgerechten zijn hartig. Je kunt met de voor- en tussengerechten eindeloos variëren. Denk hierbij aan een frisse salade (caprese), antipasto (vijgen met prosciutto) of soep.

21 diner menu: tussengerecht
Een tussengerecht is wat kleiner en lichter en bedoeld als ‘culinair rustpunt’. Het wordt vaak geserveerd om de smaakpapillen na het vorige gerecht te neutraliseren of juist voor te bereiden op het komende gerecht. Als je als voorgerecht geen soep hebt gekozen is een bouillon of gazpacho het perfecte tussengerecht.

21 diner menu: hoofdgerecht
Het hoofdgerecht is aan de beurt. Opvallend is dat er vaak een ‘mooi’ stukje vlees op het menu staat. Denk hierbij aan een biefstuk of varkenshaas, maar dit hoeft natuurlijk niet. Ben jij geen grote vleeseter? Dan is vis een goede optie. Ga niet voor te grote stukken, want je gasten hebben al heel wat achter de kiezen. Daarnaast is het altijd slim om voor de zekerheid nog even te vragen of iemand vegetarisch eet.

21 diner menu hoofdgerecht

21 diner menu: tussengerecht
Door met het tweede tussengerecht. Zoals je hierboven al hebt gelezen zijn er heel veel opties. Omdat iedereen z’n buikje al aardig heeft vol gegeten en is slim om te kiezen voor een licht tweede tussengerecht om smaakpapillen te neutraliseren. Het perfecte tussengerecht? Een frisse spoom! Deze maak je van (mousserende) wijn en citrusvruchten.

21 diner menu: nagerecht
Het einde van het diner nadert en iedereen is stiekem al een beetje aan het uitbuiken, maar het beste moet natuurlijk nog komen. Ons favoriete onderdele: het dessert. Van een klassieke panna cotta tot een lava chocoladetaart. Het is jouw feestje, dus kies dan ook jouw favoriete ‘toetje’.

Beeld: iStock