Food

21 diner menu: tips en gerechten om te serveren

21-diner-menu

Je hebt de magische leeftijd van 21 bereikt. Een hele goede reden voor een feestje dus! Steeds meer meiden (en jongens) geven een 21 diner, waarbij je je vrienden uitnodigt voor een ‘chique’ diner. Maar wat staat er op het menu? Om je hierbij te helpen geven we je alle tips die je nodig hebt voor je 21 diner menu! Van gerechten tot drankjes, je vind het allemaal hier.

Wat is een 21 diner?

Een 21 diner geven is eigenlijk een traditie vanuit het studentenleven. Je viert je 21e verjaardag met een diner, waar je officieel alleen je vriendinnen uitnodigt. Maar uiteraard hoef je niet bij een studentenvereniging te zitten om een 21 diner te geven en daarom geven steeds meer meiden (en jongens) een 21 diner. Het is eigenlijk gewoon een heel goed excuus om je verjaardag heel groots en uitgebreid te vieren natuurlijk!

21 diner menu

Naast de uitnodigingen, een dresscode en natuurlijk een mooie outfit voor jezelf is het natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk om te bepalen wat er op het menu van jouw 21 diner zal komen te staan. Het menu is uiteraard helemaal aan jou en de mensen die jou gaan helpen tijdens het diner. Ben jij een echte Bourgondiër en is je moeder een keukenprinses? Trek er dan een paar dagen in de keuken voor uit en schotel je gasten een uitgebreid 7-gangen diner voor. Dit kan er als volgt uit zien:

  • aperitief
  • amuse
  • voorgerecht
  • tussengerecht
  • hoofdgerecht
  • tussengerecht
  • nagerecht

Vind je zeven gangen iets te veel van het goede? Dat is geen probleem, het draait natuurlijk om de gezelligheid. Ga bijvoorbeeld voor vijf gangen en skip de tussengerechten. Of hou het helemaal simpel en ga voor enkel voor een goed voor- hoofd- en nagerecht met een paar mooie wijnen. Om je alvast op ideetjes te brengen geven we je tips over verschillende soorten gerechten!

Aperitief

Een aperitief is eigenlijk geen gerecht, maar een drankje voor het eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een glaasje bubbels, zoals prosecco of champagne. Kies iets wat niet te zoet is, want dat remt de eetlust af en dat is natuurlijk zonde ;-).

Amuse

Door naar de volgende, de amuse. Dit is heel klein gerecht (hapje) om de smaakpapillen op gang te brengen. Je kunt hiervoor de welbekende amuselepels vullen met carpaccio, een klein borrelglaasje met een garnalencocktail of lekker fancy: een toastje met zalm en kaviaar.

Voorgerecht

Dan gaan nu de ‘echte gangen’ beginnen. De meeste voorgerechten zijn hartig. Je kunt met de voor- en tussengerechten eindeloos variëren. Denk hierbij aan een frisse salade (caprese), antipasto (vijgen met prosciutto) of soep.

Tussengerecht

Een tussengerecht is wat kleiner en lichter en bedoeld als ‘culinair rustpunt’. Het wordt vaak geserveerd om de smaakpapillen na het vorige gerecht te neutraliseren of juist voor te bereiden op het komende gerecht. Als je als voorgerecht geen soep hebt gekozen is een bouillon of gazpacho het perfecte tussengerecht.

Hoofdgerecht

Het hoofdgerecht is aan de beurt. Opvallend is dat er vaak een ‘mooi’ stukje vlees op het menu staat. Denk hierbij aan een biefstuk of varkenshaas, maar dit hoeft natuurlijk niet. Ben jij geen grote vleeseter? Dan is vis een goede optie. Ga niet voor te grote stukken, want je gasten hebben al heel wat achter de kiezen. Daarnaast is het altijd slim om voor de zekerheid nog even te vragen of iemand vegetarisch eet.

Tussengerecht

Door met het tweede tussengerecht. Zoals je hierboven al hebt gelezen zijn er heel veel opties. Omdat iedereen z’n buikje al aardig heeft vol gegeten, is het slim om te kiezen voor een licht tweede tussengerecht om smaakpapillen te neutraliseren. Het perfecte tussengerecht? Een frisse spoom! Deze maak je van (mousserende) wijn en citrusvruchten.

Lees ook:
Zo maak je een heerlijke witte chocolade kruidnoten cheesecake

Nagerecht

Het einde van het diner nadert en iedereen is stiekem al een beetje aan het uitbuiken, maar het beste moet natuurlijk nog komen. Ons favoriete onderdeel: het dessert. Van een klassieke panna cotta tot een lava chocoladetaart. Het is jouw feestje, dus kies dan ook jouw favoriete ‘toetje’. Of ga lekker out of the box met een heerlijke Pornstar Martini-cheesecake

Beeld: pinterest