Health

7 tips & tricks om je zenuwen de baas te worden

Ojee… Je loopt te trillen op je benen, krijgt geen hap door je keel en doet geen oog meer dicht. Je bent óntzettend zenuwachtig. Binnenkort is de grote dag en je moet je natuurlijk optimaal voelen, maar zonder voeding en slaap lukt dat echt niet. Gelukkig ben je hier op het juiste adres en kom je erachter hoe jij je zenuwen de baas wordt. Je volgende big day loop je tegemoet met stalen zenuwen.

1. Een goed begin is het halve werk
Dit doe je door je goed voor te bereiden. Als je je goed voorbereidt voel je je sowieso minder zenuwachtig, omdat je weet wat je wil zeggen of doen. Als je vertrouwen hebt in je eigen kunnen, is er geen reden om zenuwachtig te zijn.

2. ”Ik kan het!”
Ja, je kunt het en dat is precies wat je tegen jezelf moet zeggen. Doe dit niet in je hoofd, maar zeg het tegen jezelf of roep het desnoods. Als je jezelf aanpraat dat je het gaat rocken, dan ga je het rocken. ”Ik ga het fantastisch doen. Ik heb alles onder controle. Wat is er mis met mij, dat het mis zou gaan? Niks, natuurlijk!” Als je het vaak genoeg roept, ga je erin geloven. Laat de zenuwen los en geloof in jezelf en in je stalen zenuwen.

via GIPHY

3. Cuddles, cuddles, cuddles
Oké, dit is niet de manier om stalen zenuwen op te bouwen, maar wel een van de fijnste manieren om de zenuwen even te kalmeren. Pak je lover of best friend bij de hand en knuffelen maar. Knuffels werken mega ontspannend. Naast dat je ze lekker vastgrijpt, is je wederhelft ook goed voor de nodige afleiding. 

4. Adem stalen zenuwen in, adem zenuwen uit
Je ademt waarschijnlijk sneller en meer dan normaal, dus dat je ademt is een ding dat zeker is. Als je superzenuwachtig bent vergeet je soms om op het juiste tempo te ademen. Om je zenuwen onder controle te houden en stalen zenuwen te ontwikkelen, moet je goed, rustig en regelmatig ademen. Je voelt je direct meer ontspannen als je rustig ademhaalt.

5. Shakende ledematen
Trillende handen, benen en stembanden, iek! Gelukkig kan je die laatste nog verbergen als je je mond houdt, maar die ledematen gaan helaas alle kanten op. Hoe hard je ook je best doet, het houdt niet op. Wist je dat het geshake helemaal niet door de zenuwen komt, maar door teveel energie? Je hebt namelijk méga veel adrenaline en dat moet eruit. Dus hoe harder je tegenstribbelt, hoe heftiger het wordt. De beste manier om dit op te lossen is om alle energie los te laten. Zoek een uitlaatklep, spring, ren, dans, doe wat voor jou goed voelt.

via GIPHY

6. Zoek afleiding
De zenuwachtige gevoelens komen tevoorschijn als je de tijd hebt om zenuwachtig te zijn. Ga daarom niet op je luie reet zitten, maar onderneem wat. Pak een puzzel, ga naar de sportschool of bel die ene vriendin die altijd iets te veel praat.

7. Eet rustgevende voeding voor stalen zenuwen
Yes! We mogen eten. Ondanks dat je wellicht geen hap door je keel krijgt is er juist voeding die dat gevoel vermindert. De volgende producten moet jij tijdens je volgende supermarktbezoekje in je winkelmandje stoppen:
– Honing
– Groentesoep
– Havermout
– Bananen
– Melk
– Pure chocola
– Noten en zaden
– Eieren

Oeh, met het bovenstaande lijstje maak jij gewoon overheerlijke havermout bananenpannenkoekjes. Als dat geen verwennerij is vlak voor jouw grote dag, dan weten wij het ook niet meer. Zeg maar ”Hallo!”, tegen die stalen zenuwen.
Bron: nouveau.nl, indieretailacademy.com, gezondheidsnet.nl | Beeld: iStock