Health

Extreme klachten vlak voor je menstruatie? Misschien heb je het premenstrueel syndroom

Voor veel vrouwen is menstrueren alles behalve een pretje. Het liefst duiken ze die week onder de dekens en komen ze daar niet meer onder vandaan. Er is ook een groep vrouwen die niet alleen de menstruatieweek moet overleven, maar ook de weken ervoor. Deze groep vrouwen heeft last van onhandelbare lichamelijke en psychische klachten vlak voor de menstruatie. Deze klachten zijn zo heftig dat het hun dagelijks leven beïnvloedt. Herken jij dit? Misschien heb je last van PreMenstrueel Syndroom (PMS).

Wat is premenstrueel syndroom?
Dit komt je vast niet onbekend voor: vlak voordat je ongesteld wordt ben je een beetje knorriger dan normaal, je hebt last van pijntjes en grotere verlangens naar die repen chocola. De pijntjes zijn misschien gevoelige borsten en hoofdpijn, en je mood vliegt alle kanten op behalve richting de goede kant. Iedere vrouw ervaart andere klachten voor of tijdens haar menstruatie. Bij vrouwen met premenstrueel syndroom zijn deze klachten heel heftig en hindert het hun dagelijkse bezigheden. Mensen in de omgeving van iemand met PMS begrijpen de klachten vaak niet, waardoor je je als vrouw mogelijk heel onbegrepen en schuldig voelt.
Dit zijn de symptomen van premenstrueel syndroom
Iedere vrouw ervaart andere klachten en bij de een is de ene klacht meer aanwezig dan bij de ander. Veelvoorkomende mentale klachten zijn:
– Nervositeit
– Prikkelbaarheid
Depressieve gevoelens
– Angst
– Agressie
– Emotioneel onstabiel
– Huilbuilen
– Slecht slapen
– Vermoeidheid

En dit zijn de veelvoorkomende lichamelijke klachten:
– Gewrichtspijn
– Spierpijn
– Rugpijn
– Opgeblazen gevoel
– Buikpijn
– Opgezwollen borsten
– Vocht in je handen en voeten
– Aankomen
– Hartkloppingen

Misschien komen een of meer van de bovenstaande symptomen je bekend voor. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je premenstrueel syndroom hebt. Een belangrijk kenmerk is dat de klachten in een specifiek gedeelte van de maand voorkomen en dan ook weer verdwijnen. Om te controleren of dit bij jou ook zo is, is het handig om bij te houden wanneer welke klachten voorkomen. Als er een duidelijk patroon te zien is, kun je naar de huisarts stappen. Dan krijg je eindelijk het antwoord op de vraag waar die vervelende klachten vandaan komen. Als je weet waarom je die klachten ervaart, geeft dat een hele hoop rust in de bovenkamer.
Premenstrueel syndroom klachten
Is premenstrueel syndroom erfelijk? 
Ongeveer 5% van de vrouwen heeft premenstrueel syndroom. Je hebt meer kans op PMS als bijvoorbeeld je moeder of oma het ook heeft. Het vervelende is dat de klachten erger worden des te ouder je wordt. Een ”pluspunt” aan dit syndroom is dat je er altijd van geneest. Wanneer je in de overgang komt verdwijnen de klachten, omdat je natuurlijk niet meer ongesteld wordt.

Is premenstrueel syndroom te genezen? 
Er zijn twee manieren om PMS te verminderen. Oplossing één is door je leefstijl aan te passen en oplossing twee is met behulp van medicatie. Je leefstijl aanpassen doe je door regelmatig te bewegen en gezond te eten. Wanneer het veranderen van je leefstijl niet voldoende is, is medicatie een mogelijke oplossing. Je slikt dan medicatie voor je lichamelijke en geestelijke klachten. Er zijn diverse mogelijkheden, dus het is even zoeken bij welke medicijnen jij je het beste voelt. Begin nooit zomaar aan medicijnen en overleg altijd met je huisarts. 

Is er bij jou premenstrueel syndroom geconstateerd? Deel dan jouw ervaringen in de comments en help andere meiden met deze vervelende klachten.

Bron: dokterdokter.nl, degynaecoloog.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀