Beauty

Deze dingen moet je weten voordat je een tattoo laat zetten

Ze zijn er in het groot, klein, kleurrijk of juist zwart, we hebben het hier natuurlijk over tattoos. Misschien zit jij al helemaal onder of wordt dit je allereerste plaatje, het is en blijft altijd weer een beetje spannend. Om helemaal ready in die stoel te zitten lees je hier alle do’s, don’ts en risico’s over het zetten van een nieuwe tattoo.

Vooral voor de nieuwkomers in ‘tattoo land’ is het best spannend om voor de eerste keer een tattoo te zetten. Als je in die stoel zit en de tattoomachine aangaat schieten er ineens angsten door je hoofd. Je vraagt je misschien af of je deze afbeelding wel voor altijd op je lichaam wil, je ziet plotseling overal viezigheid en hoeveel pijn doet het eigenlijk!? Haal diep adem, want met deze all you need to know-pagina stap je zelfverzekerd de tattooshop in.

Do’s voordat je je tattoo zet:
– Controleer altijd of de shop een vergunning heeft.
– Neem niet te impulsief een tattoo en doe altijd goed research. Het zit er tenslotte je hele leven.
– Doe niet alleen research naar de tattoo die je graag wil, maar ook naar de tattooshop en de tatoeëerder. Iedere tattoo artist heeft namelijk andere kwaliteiten.
– Hoewel je misschien super zenuwachtig bent moet je wel goed eten. Het kan een lange en in sommige gevallen pijnlijke zit zijn. Op een lege maag wordt dat nog veel zwaarder.
– Neem niet je hele vriendengroep of familie mee naar de tattooshop. Dit maakt de hele gebeurtenis waarschijnlijk nóg spannender dan het daadwerkelijk is. Neem één persoon mee als steun en toeverlaat.

Als je denkt dat je er helemaal klaar voor bent kan het zo zijn dat je voor je gezondheid beter geen tatoeage kunt nemen. In sommige situaties raadt de GGD het daarom af. Dit zijn de volgende situaties:
– Wanneer je zwanger bent of nog borstvoeding geeft.
– Je een vorm van diabetes hebt.
– Last hebt van een chronische huidziekte.
– Leeft met hart- en vaatafwijkingen.
– Een allergie hebt voor metaal of inkt, hiermee wordt tenslotte een tattoo gezet.

Daarnaast neemt een tattoo extra risico’s met zich mee als het op onderstaande plekken wordt gezet:
– Je bent bestraald.
– Je plastische chirurgie hebt gehad.
– Je littekens hebt.
– Je last hebt van geïrriteerde huid.

Heb jij nergens last van en een goede tattooshop op het oog? Dan ben jij er helemaal klaar voor.

Yay! Je hebt een nieuwe tattoo, wat nu?
Als je een nieuwe tattoo hebt en die je zo lang mogelijk mooi wil houden, is het belangrijk dat je je nieuwe aanwinst goed verzorgt. Als je tattoo nog vers is, is het van belang dat je je kunstwerk insmeert. Dit doe je met een crème of zalf. De ene vindt een vette zalf fijn, maar de andere kiest weer voor een lichtere crème. Je kunt voor jezelf bepalen wat je fijner vindt, maar luister vooral naar wat de shop aanraadt. Het is geen goed idee om de ‘eerste beste’ crème of zalf aan te schaffen die je in de schappen ziet liggen. De zalf of crème mag namelijk geen parfum bevatten en moet geschikt zijn voor de verzorging van tattoos. Je moet je beseffen dat een verse tattoo eigenlijk een soort wond is.

Alles over een nieuwe tattoo

Waarom smeer je je tattoo in met crè​me of zalf?
Dit doe je om roodheid, schilfers en korstjes te voorkomen. Daarnaast houdt het smeersel je huid soepel en vermindert het jeuk. Ondanks dat je je tattoo goed insmeert is het mogelijk dat je toch last krijgt van deze kwaaltjes. Geen paniek, maar blijf gewoon voorzichtig smeren. Als je hard smeert kun je korstjes meenemen, waardoor je oneffenheden krijgt in je tattoo. Pas hier dus mee op.

Do’s en don’ts bij een nieuwe tattoo:
Do – Leg iets over je tattoo heen als je graag in de zon wil tijdens het genezingsproces (dit duurt ongeveer zes tot acht weken).
Do – Verschoon je bed regelmatig om vuiltjes op je tattoo te voorkomen.
Do – Probeer eraf te blijven, ook al jeukt het nog zo erg. Krabben en pulken zijn een dikke vette don’t. Ook anderen moeten van je tattoo afblijven, wie weet waar zij met hun handen zijn geweest…

Don’t – Met je tattoo in de zon tijdens het genezingsproces.
Don’t – In het zwembad of de sauna gaan. Op deze twee plekken krioelt het van de bacteriën.
Don’t – Pluizige kleding dragen.

Bedankt voor het insturen van de tip Anne.V!

Bron: allesoverpiercings.nl, dutchink.nl, jouggd.nl | Beeld: Unsplash, iStock