Food

5 tijdbesparende overnight oats voor als je geen tijd hebt

You hate it, or you love it: havermout. Met de komst van alle fitgirls, maakten wij kennis met superfoods en eindeloze havermoutvariaties. Smoothies, pannenkoeken, cakes, broden en natuurlijk overnight oats, alles is mogelijk. Havermout is niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor de stoelgang, geeft je brandstof en zit vol vitamines en mineralen. Havermout is dus een dikke vette go en ook nog eens tijdbesparend in de ochtend, omdat je het in de avond al klaar kunt maken. Wij hebben daarom vijf super makkelijke en overheerlijke overnight oats voor je verzameld…

Het handige aan overnight oats is dat je er niet eerder je bed voor uit hoeft. Dit havermoutgerechtje heet namelijk overnight, omdat het de hele nacht in de koelkast staat. Je kunt dus de avond van tevoren net zo lang de tijd nemen om er een heerlijk en voedzaam ontbijtje van te maken. Met overnight oats zit je ‘s ochtends nooit meer in dubio: opstaan en ontbijten of vijftien minuten extra slaap. Nu heb je een goed ontbijt en die extra minuutjes in bed. Win-win-situatie.

Let’s get started
Pak een jampot waar je je overnight oats in maakt. De volgende ingrediënten heb je nodig voor het maken van één portie:

  • 50 gram havermout
  • 150 milliliter halfvolle melk, amandelmelk of sojamelk
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • 1/4e theelepel gemalen kaneel

Doe alle ingrediënten in de jampot en roer alles goed door. Zet de overnight oats in de koelkast en voilà. Nu kan je lekker je bed in en genieten van dat extra kwartiertje in bed, ‘s nachts al dromend over dat overheerlijke ontbijtje ;-).

Tijd voor de topping
Wat je havermout afmaakt is de topping. Deze voeg je toe vlak voordat je je ontbijtje naar binnen werkt. Probeer eens een van deze combinaties:

1. Snijd een appel in kleine blokjes of partjes. Voeg de appel bij de overnight oat samen met een eetlepel rozijn en nog een snufje kaneel voor de smaak.

2. Doe een eetlepel jam naar keuze bij de overnight oats. De beste keuze is voor een fruitspread, omdat er in jams nog heel veel suiker zit. Doe boven op de jam nog een flinke lepel kwark en maak af met blauwe bessen.

3. Meng er 85 gram grof geraspte appel doorheen. Voeg er nog een eetlepel rozijnen, een aantal walnoten en 50 gram peen julliene (fijngesneden wortel met zoete smaak) aan toe. Nu smaakt je overnight oats naar carrot cake. Wakker worden met een toetje, wat wil je nog meer?

4. Strooi er een eetlepel granaatappelpitjes bij en een theelepel (of vijf) grof gehakte chocolade overheen. Wit, melk of puur natuurlijk naar keuze. 

5. Dit is misschien wel onze favo, want wie houdt er niet van pindakaas. Schep een eetlepel pindakaas bij je havermout. Het is beter om een 100% pure pindakaas te gebruiken. Ten eerste is deze gezonder en ten tweede is deze minder plakkerig. Uit een normale pot pindakaas schep je al snel een homp. Maak je overnight oat af met plakjes van een halve banaan en een eetlepel walnoten.

overnight oats met siroopJe kunt met de topping voor je overnight oat helemaal losgaan. Je kunt eindeloos variëren met diverse noten, zaden, vruchten en siropen. Als je meer smaak wil geven aan de overnight oats zelf kun je meer rozijnen, kaneel of kokosschaafsels toevoegen. Het is wel belangrijk dat je geen fruit en noten toevoegd voordat je je overnight oat in de koelkast plaatst. Deze ingrediënten verliezen hun knapperige structuur en worden zompig. Dat resulteert de volgende ochtend in een papje en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Bron: self.com, ah.nl, Culy.nl | Beeld: iStock, Unsplash

Must reads 👀