Lifestyle

Met deze 5 stappen kom jij van je grootste angst af

Een grote angst overwinnen is soms moeilijk en lastig. Misschien door er alleen al aan te denken verander je in een angstig haasje. Bang zijn voor een klein spinnetje of enge slangen is iets dat je snel weer vergeet, maar bindingsangst of vliegangst kan je leven flink beïnvloeden. Leren omgaan met deze angsten maakt je leven een stuk makkelijker en gelukkiger! Daarom geven wij je deze vijf stappen om hiervan af te komen. 

Angst is een standaard emotie van de mens om ons veilig te houden. Als we bang zijn is daar meestal een goede reden voor. Vroeger hielp angst ons zodat we niet werden opgepeuzeld door tijgers of dat we niet te dicht bij een gevaarlijk vuur in de buurt kwamen. Om te overleven moest de mens reageren op de dreiging en de angst die daarbij omhoog kwam. Tegenwoordig zijn de dreigingen heel anders, maar hebben we nog steeds die ingebouwde angst trigger. Er zijn zoveel dingen die we niet zelf in de hand hebben, waardoor dit nóg enger lijkt. Je grootste angst zoveel mogelijk ontwijken en ontvluchten zorgt ervoor dat je leuke dingen mist en dat is zonde. Je hebt een keuze: bang blijven of je angsten overwinnen! Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Kies je voor het tweede, dan hebben wij vijf stappen waarmee je je angsten overwint.
1. Waar ben je precies bang voor?
Een angstig gevoel is niet altijd te verklaren. Sommige meiden weten dat ze het heel eng vinden om bijvoorbeeld te presenteren, maar anderen weten niet precies waar het vandaan komt. De eerste stap is om erachter te komen waar je bang voor bent. Als je niet weet waar je angstig van wordt, dan kun je het namelijk ook niet aanpakken. Het beste is om het op te schrijven wanneer je bang bent. Wanneer ben je bang? Hoe uit het zich? Zit er een bepaalde trigger aan vast? Wat was de situatie? Misschien ontdek je een patroon, bijvoorbeeld dat je angstig wordt in sociale situaties. Ben je eerder ongerust? Dan helpen deze tips je misschien.

2. Zoek de angst op
Je eerste reactie op één van je grootste angsten is natuurlijk wegwezen! Toch is het beter om dit niet te doen. Probeer jezelf bloot te stellen aan het gevaar. Dit is de beste manier om over je angst te komen. Als je de situatie elke keer ontwijkt, wordt de angst alleen maar groter en ben je nog veel verder van huis. Het doorstaan van een angstige gedachte en de spanning zal je laten zien dat de wereld echt niet vergaat. Hoe vaker je een angstige situatie aangaat, hoe meer je zelfvertrouwen groeit. Ben je bijvoorbeeld bang voor honden en loopt er een hond jouw kant op? Probeer rustig te blijven en loop voorbij de hond. Zie je? Er gebeurt helemaal niks en je hebt het gewoon gedaan!

3. Verander je verwachtingen
Als je al een verwachting hebt dat er iets vervelends gaat gebeuren, komen die angstige gedachten er automatisch bij. Iemand met vliegangst is bang om neer te storten, terwijl de kans super klein is. Aankomen met statistieken en feiten maken in dit geval niks uit, de emoties bepalen je angst. Probeer voor jezelf te bedenken dat elke negatieve verwachting verschillende uitkomsten heeft. Als je gedachte bijvoorbeeld is: ‘De lift waar ik straks in stap komt vast te zitten’, probeer een positieve gedachte erachter te plaatsen. Zoals: ‘Als ik vast kom te zitten in de lift gebeurt er helemaal niks ergs en ik kan altijd hulp inschakelen.’ Positive vibes! 

4. Voordelen van je angst
Door een lijstje te maken van alle voor- en nadelen, krijg je meer inzicht in je angstgedrag. Hoe ziet je leven eruit als je de angst niet meer hebt? Wat zijn de nadelen als je de angst niet meer hebt? Het is ook mogelijk dat je toch wat voordelen hebt van een angst. Je bent in ieder geval vrijgesteld van enge activiteiten, zoals bungeejumpen als je hoogtevrees hebt. Brrr…

5. Praat erover
Praten over angsten is heel belangrijk. Je hebt moed nodig om het aan iemand te vertellen. Als je dagelijks last hebt van je angsten, is het een idee om met iemand te praten die er verstand van heeft. Misschien is professionele hulp een grote stap, maar meteen je probleem aanpakken is natuurlijk beter voordat het erger wordt. Wie weet ben jij er binnen no time vanaf.

Bron: yourtango.com, psychologiemagazine.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀