Lifestyle

Dit is de reden waarom je de deksel van het toilet moet sluiten als je doortrekt

Waarschijnlijk herkent iedereen dit: je gaat zitten op het toilet, doet je behoefte en trekt door met de deksel open. Niks geks denk je waarschijnlijk. Toch gaat dat ritueel er vanaf nu anders uitzien, want voortaan weet jij niet hoe snel je de deksel moet sluiten voor het doortrekken. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder. 

Sluit jij nooit de deksel, nadat jij je behoefte hebt gedaan op het toilet? Dan raden wij je aan om dat voortaan wél te doen. Ja dames, we gaan het even over iets minder smakelijke dingen hebben. Hoort er ook bij, toch? Goed, terug naar die pleepot. Volgens wetenschappers is het openlaten van de klep bij het toilet helemaal niet zo onschuldig als het lijkt. Als je het toilet doortrekt, ontstaat er ‘toiletpluim’. Dit zijn hele kleine deeltjes van je, uuuh, ontlasting. Deze deeltjes zie jij natuurlijk niet met het blote oog en daarom denken we dat er niks aan de hand is. Niets is minder waar… Als je doorspoelt, zorgt de stroming van water ervoor dat die kleine, vieze deeltjes worden verspreid door de ruimte. Het schijnt zelfs dat het ‘toiletpluim’ maar liefst vier tot zes uur na het doorspoelen nog steeds levensvatbaar zijn. Ieeuw! 

toilet doorspoelenTip van de dag: sluit voortaan de deksel voor het doorspoelen. Zo blijft het toilet niet alleen hygiënisch, maar is de geur ook iets aangenamer op de plee. Houd je erg van hygiëne? Lees dan dit artikel, want er zijn een hoop plekken in huis die jij vergeet om schoon te maken. 

Om het met een knaller af te sluiten, hebben wij voor jou tien wc-feitjes op een rijtje gezet:

1. Een gemiddeld persoon gaat per jaar ongeveer 2500 keer naar het toilet. Dit is ongeveer zeven keer per dag. Best gek als we erover nadenken hoe vaak we in dat kleine hokje zijn…

2. En wat dacht je van het toiletpapier? Gemiddeld verbruiken we jaarlijks bijna 21.000 vellen toiletpapier. Natuurlijk gebruikt de één meer dan de ander, maar toch. Dit is zeker niet niks. Wist je trouwens dat er toiletpapier bestaat met unicorns? Lees het in dit artikel

3. Zes op de tien vrouwen willen niet op de wc-bril zitten. Sommigen vinden het vies en hangen liever boven de pot. Wist je dat deze houding de kans op een blaasontsteking vergroot? Hmm… Misschien toch maar gaan zitten voortaan. 

4. Wist je dat je in Singapore een boete krijgt wanneer je vergeet om het toilet door te spoelen? Tja, eigenlijk is deze wet zo gek nog niet, toch? 

5. Het toilet is niet de meest vieze plek in huis. Stellen we je toch nog een beetje gerust. Maar goed, welke plek is dat dan wel? De gootsteen overtreft echt alles. Deze plek bevat nog een stuk meer bacteriën, bah! 

6. Mannen brengen een stuk meer tijd door op het toilet. Een vrouw zit gemiddeld vijf minuten op de pot, terwijl het mannelijk geslacht vijftien minuten doorbrengt op het toilet. Zag jij die aankomen?

Beeld: iStock | Bron: nieuwsblad.be, mts.nl, omroepwest.nl