Beauty

Met deze 8 tips verdwijnt jouw puistje als sneeuw voor de zon

Het is zo ver. Morgen is dé grote dag, jij gaat ein-de-lijk met je crush op date. Maar als je voor het slapen gaan nog snel een blik in de spiegel werpt, lijkt de wereld even stil te staan. Help, er zit een dikke vette puist op je kin! Alhoewel hij het niet zal opmerken, daalt jouw zelfvertrouwen naar -10. Argh, waarom krijgen we altijd puistjes op verkeerde momenten? Geen paniek, Girlscene helpt jou. Wij zetten de beste tips op een rijtje, zodat jij vol zelfvertrouwen op date kan.

Reiniging
Misschien obvious, maar goed reinigen is superbelangrijk. Een goede cleanser of face wash reinigt je huid dieper dan dat make-up remover of water doet. Door een goede reiniging voorkom je toekomstige puistjes. Belangrijk om goed te onderzoeken welke cleanser bij jouw huid past. Je wilt natuurlijk niet meer puistjes krijgen door het product. Lees hier hoe jij ontdekt welk huidtype je hebt. Vind het het moeilijk? Laat je dan adviseren in een gespecialiseerde winkel of door een schoonheidsspecialiste. Tip: laat in ieder geval de goedkoopste cleansers van een doorsnee drogist staan ;-).

Aspirine
Een echte ‘oma weet raad’-oplossing. Een aspirine werkt namelijk net zo effectief tegen een puistje als tegen hoofdpijn. Dat komt omdat er salicylzuur in een aspirine zit. Hoe werkt het? Verkruimel vier paracetamollen in een bakje. Doe daar een paar druppels citroensap en 1,5 theelepel honing bij. Roer dit goed door en smeer het over het plekje. Laat het vijftien tot twintig minuten zitten voor je het er af wast.

Tea Tree olie
Tea Tree olie heeft talloze voordelen. Zo wordt het gebruikt tegen insectbeten en voor het behandelen van luizen. Maar de olie is vooral heel fijn voor de huid. Doe wat olie op je puistje en hij verdwijnt als sneeuw voor de zon. Pas wel op dat je niet te veel gebruikt, want het droogt je huid onwijs uit. Eén druppel is genoeg. Gevoelige huid? Doe dan wat Tea Trea olie op een wattenstaafje en dep dat vervolgens over het plekje.

Essentiële oliën
Niet alleen Tea Trea olie helpt, essentiële oliën werken ook. Ze hebben een reinigende werking en zorgen dat jouw probleempje snel weer verdwijnt. Er zijn verschillende oliën die werken, zoals lavendelolie, rozemarijnolie en pepermuntolie. De meeste oliën moet je eerst verdunnen met bijvoorbeeld olijfolie. Lees je daarom goed in. 
Lokaal smeren
Er zijn verschillende middelen die je grote vriend snel doen laten verdwijnen. Zo zijn salicylzuur, benzoylperoxide en vitamine-A zuur derivaten effectief. Vooral benzoylperoxide is prettig, omdat dit ook de groei van bacteriën tegengaat en ontstekingsremmend werkt. Smeer de crème op het puistje en laat het ‘s nachts zijn werk doen. Grote kans dat hij ‘s ochtends een stuk kleiner, of zelfs weg, is.

Skip de tandpasta
Ondanks dat anderen enthousiast zijn over deze oplossing, raden wij dit toch echt af. Dat het jouw BFF ooit hielp is geen garantie dat het jou helpt. Elke tandpasta bevat andere ingrediënten en iedere huid reageert anders op tandpasta. Bovendien is tandpasta geparfurmeerd en dat huid irriteert de huid. Gebruik de tandpasta dus alleen waarvoor het bedoeld is: schone tanden.

Afblijven!
Hoe moeilijk het ook is, blijf ervan af! Ook als je er direct van af wilt, van uitknijpen wordt het echt alleen maar erger (wij spreken uit ervaring). Bovendien veroorzaakt het littekens. Niet doen dus.

Anticonceptiepil
Dit is geen overnight oplossing, maar als jij vaak last hebt van puistjes kan de pil een lifesafer zijn. Een ‘normale’ pil kan al wonderen doen. Heb je echt last van heftige acne? Een 3e of 4e generatie pil zoals Yasmin heeft een gunstig effect. Let op: er zijn ook negatieve bijwerkingen bekend, zoals kans op trombose als dit in de familie voorkomt. Laat je goed adviseren door jouw huisarts.

Andere huidproblemen, zoals een droge of trekkerige huid? Lees hier hoe jij ervan af komt.

Bron: Seventeen | Beeld: iStock