Travel

Girlscene’s City Guide: Amsterdam-Oost

Onze hoofdstad is er een om trots op te zijn. Van unieke grachten en de Negen Straatjes in het Centrum tot de Albert Cuyp en het Gerard Douplein in de Pijp. Elke buurt heeft zijn unieke karakter en is gevuld met pareltjes. Mag jij jezelf gelukkig prijzen als inwoner van Mokum of pak jij regelmatig de trein voor een dagje Amsterdam? Wij zetten per stadsdeel de leukste hotspots op een rijtje. Zo weet jij straks precies waar je moet zijn.

We trappen de Girlscene’s City Guides af met Amsterdam-Oost. Amsterdam-Oost is gevuld met leuke barretjes, musea en parken. De economische en culturele mix zorgt voor een levendig en creatieve buurt. Dit stadsdeel is sinds enkele jaren upcoming, maar nog steeds redelijk onontdekt. Kortom: de perfecte buurt om een dagje door te brengen. Dit zijn de hotspots die je niet mag overslaan.

Ontbijten
Begin je dagje Amsterdam met een lekker ontbijt. Wat dacht je van een ontbijt aan de Amstel bij de Ysbreeker? Of bezoek de omgetoverde boerderij de Vergulde Eenhoorn, diep in Oost (tip: je kan hier ook slapen). Benji’s of The Breakfastclub heb je wellicht wel eens op Instagram voorbij zien komen, dat zijn ook zeker aanraders. Ben jij een echte coffee addict? Bezoek dan Coffee Bru op het Beukenplein.

View post on Instagram
 

Tropenmuseum
Het tropenmuseum is prachtig. Dit mag je niet overslaan. Vooral als het regent is dit een fijne activiteit. Het museum grenst aan het Oosterpark en kijkt uit over de gracht. Onder de achttien jaar of student? Voor €8 bewonder je meerdere tentoonstellingen over mensen en culturen. Vergeet geen bezoek te brengen aan het café met de prachtige tuin.

View post on Instagram
 

Artis
Tijd over na het Tropenmusem? Breng dan een bezoekje aan de stadsdierentuin Artis. Officieel net niet meer in Oost, maar Artis ligt op loopafstand van het Tropenmuseum en mogen we daarom niet overslaan. Bewonder alle dieren en vergeet het Planetarium en Microphobia niet. Sluit af met een bezoek aan restaurant de Plantage. Dit mooie restaurant staat bekend om haar terras en héérlijke eten. Tipje: In de zomer vindt elke zaterdag ZOOmeravonden plaats in Artis. Een te leuke middag gevuld met activiteiten en optredens.
 

View post on Instagram
 

Parken
Zin om te wandelen of in de mood voor een picknick? Er zijn maar liefst vier parken in Oost. Het onlangs gerenoveerde Oosterpark is verreweg het meest bekend. In de zomer zijn de grasvelden gevuld met barbecues, vooral nu dit niet meer in andere parken mag. Maar ook tijdens koudere periodes is dit park een bezoek waard. Een alternatief park is Park Frankendael, gelegen in Watergraafsmeer. Bewonder de verborgen kunst en drink een kopje koffie in huize Frankendael. Of wat dacht je van een diner in restaurant De Kas? De Kas staat bekend om haar eigen gekweekte groenten, maar vooral om de heerlijke maaltijden. Vergeet niet (weken van de voren) te reserveren. Extra tip: Elke laatste zondag van de maand vindt de Pure Markt plaats in Park Frankendael. Een ambachtelijk festival dat je niet wilt overslaan ;-).

View post on Instagram
 

Borrel
Tijd voor een borrel? Oost zit vol met leuke cafés. Rondom het Oosterpark zijn LouieLouie, de Biertuin, Café Kuijper en Bar Bukowski echte aanraders. Of loop iets verder naar het Beukenplein en bezoek cafe Maxwell. De Javastraat mag ook zeker niet ontbreken in dit rijtje. Deze straat is gevuld met hotspots. Borrel bij Walter’s Woodbury, Bar Basquiat of Bar Botanique. Lekker weer? Bezoek dan een rooftop zoals HOPP of Canvas op de 7e. Bierliefhebbers mogen een biertje bij Brouwerij ‘t IJ niet overslaan. 

View post on Instagram
 

Diner
Keuzestress! Er zijn te veel lekkere restaurants in Oost. Persoonlijk favoriet is Wilde Zwijnen op het Javaplein, hier heb je gegarandeerd  een heerlijke avond. Andere favorieten zijn Jacobsz, Canvas op de 7e, Happyhappyjoyjoy East en Restaurant C. Meer inspiratie nodig? Pak je pen en papier er maar vast bij: Café Cliché, Bar Wisse, Nomads, Restaurant Oost, Smokin’ Barrels, Pompstation, Loetje Oost, Rijsel, Girassol, de Plantage en Eddy Spaghetti zijn stuk voor stuk aanraders.

View post on Instagram
 

Late night drinks
Alle eerder genoemde cafés zijn ook geschikt voor een late night drink. Zo gaat ‘s avonds bij Bar Bukowski de muziek aan en gaan de voetjes van de vloer. De terrassen op de Javastraat bruisen tot één uur ‘s nachts, maar het feest gaat binnen nog enkele uren door. Yay! Het Volkshotel tovert Canvas regelmatig om tot een club en organiseert in de kelder, Doka, vette feesten. Liefhebber van rooftop feestjes? The Penthouse is net geopend, hier feest jij eens per maand op de 21e verdieping.

View post on Instagram
 

Nog meer inspiratie nodig? Bezoek eens de Czaar Peterstraat, de Dappermarkt of struin langs de Amstel. Vergeet ook niet om je heen te kijken, Oost is prachtig.

Have fun!

Lees hier alvast over hotspots buiten Oost. Benieuwd naar hotspots in Rotterdam? Klik dan hier.

Beeld: iStock