Lifestyle

10 feitjes die je vast nog niet wist over het vieren van Oud en Nieuw

oud-en-nieuw-feitjes

Oud en nieuw is een van onze favoriete feestdagen. Maar waarom vieren wij oudjaarsdag eigenlijk op 31 december? Girlscene zocht 10 leuke feitjes over oud en nieuw die jij waarschijnlijk nog niet wist!

Oud en nieuw vieren

Er zijn een aantal dingen die we al weten over deze spetterende feestdag. Bijvoorbeeld dat wij Nederlanders massaal in de rij staan voor de oliebollenkraam. Om tien uur ‘s ochtends wel te verstaan, want anders zijn ze op. Met een beetje geluk wordt er ‘s avonds Triviant gespeeld met een nieuwjaarsconference op de achtergrond. Om middernacht knallen we (miljoenen euro’s) het nieuwe jaar in, onder het genot van een glaasje glitterwijn. Maar er is een hoop dat we niet weten…

1. Oudste feestdag

Deze nieuwjaarsviering is maar liefst 4000 jaar oud. Wow! De feestdag is terug te leiden naar verschillende voorouders, zoals de Germanen, Babyloniërs, Romeinen en Egyptenaren. Door de geschiedenis heen hadden zij allemaal hun eigen rituelen rondom het nieuwe jaar. Voor Babyloniërs geldt dat hun nieuwe jaar rond het begin van de lente begon. Ze brachten een koningsoffer om de goden tevreden te houden. Voor Egyptenaren begon een nieuw jaar wanneer de Nijl voor het eerst buiten zijn oevers trad. De Romeinen vierden het nieuwe jaar rondom 1 maart.

2. De Romeinen

De Romeinen waren machtig en keizer Julius Caesar besloot in 44 voor Christus dat het nieuwe jaar werd gevierd op 1 januari. Zij offerden op deze dag aan god Janus om hem mild te stemmen voor het komende jaar. Deze datum wordt nog steeds gehanteerd.

3. Griekenland

Het duurde héél lang tot de Westerse landen deze datum accepteerden. Pas in 1923 hanteerde Griekenland deze datum. Mind blown!

4. Germanen

Onze gebruiken stammen af van de Germanen. Hun rituelen speelden zich rondom de zon af, die in de winter lastig te zien was. Ze dansten, staken vuren aan en offerden voedsel en dat ‘hielp’, want in maart kwam de zon weer terug. Door hun grote ‘succes’ herhaalden zij die rituelen. Later, rond 900, werd dit het Joelfeest. Op 1 januari was het hoogtepunt van dit feest. Oud en nieuw is dus eigenlijk een modern Joelfeest ;-).

5. Boze geesten

Vroeger staken wij vuurwerk af om boze geesten te verdrijven, zo konden ze het nieuwe jaar ‘schoon’ beginnen. Tegenwoordig schieten wij meer dan 25 miljoen(!) de lucht in, gewoon voor de lol 😉

6. Champagne

Elk jaar poppen we meer dan twee miljoen flessen champagne. Cheers!

7. Oliebollen eten

We eten gemiddeld acht oliebollen per persoon rondom deze feestdag. Goed om te weten: een oliebol bevat gemiddeld 140 kcal en uit onderzoek van Gelderse Universiteit blijkt dat deze snack helemaal niet slecht is voor je. Winning.

8. Oorsprong oliebollen

Waarom we oliebollen eten is onbekend, maar er gaan spannende verhalen rond. Eén theorie in ontstaan uit de tijd van de Germanen. De godin Perchta zou tijdens de winter met haar geesten ronddwalen op aarde. Door het eten van oliebollen zou het vet ervoor zorgen dat zij je niet kon pijnigen met haar zwaard. Funny!

9. Nieuwjaarsduik

De Nieuwjaarsduik is vooral een Nederlandse traditie. Elk jaar beginnen zo’n 40.000 heldhaftige Nederlanders hun nieuwe jaar met deze ‘verfrissende’ duik. Ons niet gezien, wat jullie?

10. Oude traditie

Het geven van cadeaus en offers in de decembermaand is een oude traditie. Dit zien wij nu terug in sinterklaascadeaus, kerstpakketten en nieuwjaarswensen. De cadeaus hebben als oorsprong het gunstig stemmen van het lot: “Wie goed doet, goed ontmoet”.

En met dat mooie gezegde sluiten wij dit artikel af. Happy new year!