Health

Een stresskip? 9 tips om stress te verslaan

Anno 2018 rennen we van hot naar her. Nog nooit hebben jongeren het zo druk gehad. Onze dagen zijn gevuld met sociale verplichtingen, school en werk. De prestatiedruk ligt ontzettend hoog (althans, zo ervaren wij dat ;-)). Dat leidt tot stress in body, mind en soul. Daarom is balans de key. Met deze makkelijke tips breng jij die balans terug in jouw dagelijks leven. Zo kan jij er weer tegenaan en ben je helemaal relaxt. 

1. Zeg vaker nee
Nee zeggen is enorm moeilijk. Voor je het weet rolt er een ‘ja’ uit je mond. Maar nee zeggen tegen een sociale activiteit of bepaalde mensen brengt verlichting. Als jij voelt dat je iets niet wilt, doe het dan niet. ‘Nee, maar bedankt voor het aanbod’ is een prima afwijzing. Vind je dat echt moeilijk, zeg dan dat je een andere verplichting hebt. Door vaker nee zeggen maak jij ook nog eens tijd vrij in jouw drukke agenda. Dubbel winst dus.

2. Ga na hoe jij jouw tijd verdeeld
Vaak hebben we geen idee of we onze tijd juist verdelen. Dit is een handige tip van Het Effectieve Werken. Misschien verspil jij ongemerkt tijd aan mensen die alleen energie zuigen of zit je ongemerkt uren op social media te scrollen. Ga na wat jouw ‘tijd dieven’ zijn. Vervang die momenten met activiteiten die echt belangrijk voor je zijn zoals yoga, tijd doorbrengen met echte vrienden of een uurtje extra slaap.

3. Adem in, adem uit
Dit is een super makkelijke life hack. Adem diep in door je neus, adem rustig uit via je mond. Wacht twee seconden en herhaal. Door het toepassen van deze ademtechniek word jij instant relaxed.

4. Houd een elektronische detox
Geef toe: je bent niet echt ontspannen als je uren op social media zit. Je hersenen worden constant getriggerd door alles wat je ziet. Laat staan die instant fomo wanneer je ziet dat jouw vriendinnen samen zijn. Nee, social media is niet de beste relax methode. Zet daarom je telefoon en laptop even uit. Ga een rondje lopen of plan een spa-middag thuis.

5. Probeer meer te lachen
Dit klinkt misschien gek, maar even lekker lachen is een wondermiddel. Lachen vermindert stress, stimuleert de organen en vermindert pijn. Daarnaast boost een lachbui je immuunsysteem. Reden genoeg om een leuke filmpje te YouTuben of met die leuke vriendin te bellen.

6. Ga mediteren
Meditatie is een echte lifesaver. En nee, het is totaal niet zweverig. Een meditatie-sessie zorgt voor een betere focus en concentratie, een betere slaap en meer balans. Bovendien voorkomt het depressie en maakt je gelukkiger. Nog niet overtuigd? Meditatie is ook goed voor je seksleven. Reden genoeg om een (gratis) meditatie-app te downloaden. Voor de early birds onder ons kan een ochtendsessie fijn zijn om relaxed de dag te beginnen. Geen ochtendpersoon? Mediteren kan prima in de avond, zo laat jij alle stress van de dag los en slaap je als een roosje. 

7. Neem een douche
Een wijze levensles die ik ooit heb geleerd is douchen in de avond. Een warme douche na een drukke dag is heerlijk! Het water spoelt letterlijk alles van je af. Doe ook je hoofd onder de douche, want zo glijden alle gedachtes weg. Houd je liever je haar droog? Zet dan een badmuts op. Zo valt er ook nog wat te lachen als je in de spiegel kijkt ;-).

8. Doe lavendelolie op je kussen
Lavendel vermindert stress en bevordert de nachtrust. Doe ‘s avonds etherische lavendelolie in een oliebrander of sprenkel enkele druppels over je kussen. Zo slaap jij heerlijk vannacht.

9. Plan me-time in
Dit klinkt misschien wat vreemd, maar maak een afspraak met jezelf. Een afspraak met jezelf is namelijk net zo belangrijk als school of werk. Pak daarom je agenda erbij en plan me-time in. Vul deze tijd in hoe jij dat prettig vindt. Ga schilderen, lees een boek of ga sporten.

Bron: Bustle.com | Beeld: iStock