Health

Let op! Als je last hebt van deze symptomen heb je het Carpaal tunnel syndroom

Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar je hebt er misschien weleens last van: het Carpaal tunnel syndroom. Om dit even simpel te zeggen krijg je last van je pols. Dit komt doordat je te lang bezig bent met je muis en daardoor je pols overbelast. Ook komt dit soms doordat je je pols te vaak op een verkeerde manier neerlegt tijdens het typen op je computer of laptop. Heb jij vaak last van je pols? Misschien heb jij ook wel last van het Carpaal tunnel syndroom oftewel, een muisarm, lees snel verder!

Carpaal tunnel syndroom

Wat is het nou eigenlijk?
De Carpale tunnel is een doorgang in je pols voor zenuwen en pezen. Deze loopt vanuit je onderarm de pols in. Als de Carpale tunnel bekneld is ontstaan hier pijnlijke gevolgen van.

De symptomen:
De symptomen van het Carpaal tunnel syndroom zijn per persoon erg verschillend. De één heeft een hogere pijngrens dan de ander. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een muisarm:
♥ Een pijnlijke pols. Als je bijvoorbeeld een langere tijd achter je computer zit gaat je pols uiteindelijk pijn doen. Wees hier voorzichtig mee, want dit kan namelijk een teken zijn dat je last hebt van het Carpaal tunnel syndroom.

♥ Een brandend gevoel in je pols. Dit voelt voornamelijk als spierpijn, alleen dan op een plek waar het nooit voorkomt. Zodra je iets van een brandend gevoel krijgt is het belangrijk dat je even rust neemt.

♥ Geen gevoel meer in je hand. Doordat je Carpale tunnel bekneld raakt komen de zenuwen hier lastig doorheen. Geen gevoel in je hand is een gevolg hiervan.

♥ Een jeukend gevoel. Sommige mensen krijgen in plaats van een brandend gevoel een jeukend gevoel. Bij jeuk denk je aan iets wat al gauw weer over is. Helaas gaat dit gevoel niet zomaar weg. Dit jeukende gevoel komt namelijk vanuit de binnenkant van je pols.

♥ Je onderarm en hand beginnen te tintelen. Je kent het gevoel wel als er een lichaamsdeel slaapt. Zo voelen de tintelingen in de onderarm en hand ook. Dit gaat alleen niet over.

♥ Elektrische schokken in je hand. Elke keer als je je hand probeert te bewegen ontstaat er een gevoel alsof je een elektrische schok krijgt.

♥ Weinig kracht in je hand. Ook kan het zijn dat de kracht in je hand verzwakt. Hierdoor laat je af en toe spullen vallen en word je wat lomper dan normaal. Probeer dit niet te forceren door toch kracht te zetten. Hierdoor maak je namelijk nog meer kapot.

♥ Pijn in je schouder. Door de pijn in je pols zet je automatisch je arm op een onnatuurlijke manier neer om de pijn te verlichten. Als gevolg krijg je hierdoor pijn in je schouder.

Deze symptomen nemen vooral toe op de momenten dat je rust neemt. Vooral ‘s nachts dus als je ligt te slapen. Hierdoor is het mogelijk dat je wakker wordt met meer pijn dan je de vorige avond had. 

Oorzaken van je pijn:
Net zoals de symptomen van dit syndroom zijn de oorzaken net zo verschillend. Het Carpaal syndroom kan een zwelling zijn of ontstaan door de dingen die je in het dagelijks leven doet.

♥ Je maakt de hele dag een herhaaldelijke beweging met je pols. Zit je vaak op je laptop en gebruik je een muis? Dan heb je hier zeker weleens last van. 

♥ Je hebt ontzettend veel last van stress. Stress is sowieso heel slecht voor je lichaam. Het kan je geestelijk uitputten. Ook kan het je gewrichten ook kapot maken, zoals je pols.

♥ Een zwelling of ontsteking in de pezen van de Carpale tunnel. Een muisarm hoeft niet te ontstaan omdat je dagelijks dezelfde bewegingen maakt met je pols, maar er kan ook een zwelling ontstaan.

♥ Je pols is uit de kom of gebroken. Als je bot de Carpale tunnel hindert is de kans groot dat dit een risico vormt voor Carpaal tunnel syndroom.

Hoe behandel en voorkom je het Carpaal syndroom:
♥ Breng een bezoekje aan je huisarts.
♥ Probeer je pols goed te koelen
♥ Doe allemaal oefeneningen voor je pols.
♥ Ga voor een acupunctuurbehandeling in de pols.

Heb jij last van je pols en gaat het maar niet over? Als je merkt dat je een aantal van deze symptomen hebt is het verstandig om een bezoekje te brengen aan je huisarts.

Bron: Self.com, Nvvn.org, Hierhebikpijn.nl | Beeld: iStock