Beauty

Zo laat jij jouw huid stralen in de winter

Van een droge verwarmingslucht tot Siberische temperaturen op de fiets. Tijdens de wintermaanden heeft jouw huid het een stuk zwaarder te verduren dan andere seizoenen. Je huid droogt uit, jeukt en wordt schilferi. Geen paniek, met deze tips verdwijnen jouw huidproblemen als sneeuw voor de zon.

1. Water
Veel water drinken is niet alleen belangrijk voor de binnenkant van jouw lichaam, het is net zo belangrijk voor de buitenkant. Door water te drinken hydrateer je de huid van binnenuit. Zo sla je dus twee vliegen in één klap! Drink minimaal twee liter water per dag. Bonus: dit is ook nog eens (bijna) gratis.

2. Luchtvochtigheid
In de winter staat de verwarming aan en het raam gaat minder vaak open. De luchtvochtigheid in huis is hierdoor een stuk lager dan andere maanden. Hoe droger de lucht, hoe droger de huid. Je kan zelfs een droge, kriebellige keel krijgen. Niet goed dus. Een goedkope oplossing is een bakje met water ophangen aan de verwarming. Het water verdampt door de hitte van de verwarming en zorgt voor een betere luchtvochtigheid. 

3. Scrub it
Ook in de winter is scrubben of exfoliëren belangrijk. Scrub dode huidcellen weg zodat verzorgingsproducten hun werk blijven doen. Kies voor een milde scrub of maak zelf een scrub. Eén scrubbeurt per week doet al wonderen. Heb je een vettige huid? Probeer dan wat vaker te scrubben. Droge huid? Laat de scrub af en toe staan, eens per twee weken is meer dan genoeg.

4. Zonnebrand
Het lijkt misschien alsof je de huid alleen tijdens de zomermaanden moet beschermen tegen de zon, maar bescherming is net zo belangrijk! Wolken laten namelijk 80% van de UV-stralingen door. Gebruik daarom elke dag zonnebrand of een dagcrème met UV-filter. Nu merk je hier nog weinig van, maar je toekomstige-ik is je eeuwig dankbaar. Thanks us later ;-).

5. Hydraterende crèmes
Zoek in de schappen naar hydraterende crèmes. Dit geldt zowel voor een dag- en nachtcrème als bodylotion. Hydraterende crèmes voeden de huid en zorgen dat je niet uitdroogt. Wel zo handig tijdens deze gure maanden.

6. Vaseline
Soms heb je last van droge plekjes die jeuken. Een normale hydraterende crème is dan niet genoeg. In dit geval is de good old vaseline een lifesafer. Vaseline is namelijk een stuk vetter en voedt daarom extra. Perfect voor die droge rode plekjes op je gezicht of jeukende scheenbenen. Tip: ook voor droge lippen is vaseline een musthave.

7. Milde zeep
Zeep droogt de huid uit. Gebruik daarom een milde zeep tijdens het douchen. Het liefst eentje die ook hydrateert. Tijdens het reinigen van je gezicht mag je de zeep helemaal achterwege laten. Kies voor een zeepvrije variant of reinig alleen met (lauw) water.

8. Vermijd (te) heet water
Hoe lekker het ook is om na een lange, koude dag te relaxen in een heet bad, je huid is hier minder blij mee. Heet water droogt uit en onttrekt vetten. Bovendien kan er een doffe tint ontstaan. Niet verstandig dus. Douche daarom met lauw water. Je huid is je dankbaar ;-).

9. Vitamines
Dat vitamines goed voor je zijn wisten we uiteraard al. Maar wist je dat vitamines je huid ook een handje helpen van binnenuit? Vitamines haal je gewoon uit een gezonde en evenwichtige voeding. Bijvoorbeeld uit groentes, rode vruchten en citroensap. Probeer maar!

Bron: Optimalegezondheid.nl, Shizo.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀