Health

Met deze 7 tips word jij een productief ochtendmens

De term ochtendmens is er misschien eentje waar jij je absoluut niet in kan vinden. Jij blijft het liefst elke dag tot tien uur in je bed liggen. Helaas is dit genetisch bepaald of je nu een ochtend of een avondmens bent, maar dat betekent niet dat jij daar helemaal niets aan kunt veranderen. Wil je toch liever wat productiever zijn in de vroege uurtjes? Wij hebben een aantal tips waarmee je fris en fruitig aan je (vroege) dag begint.

Het is heerlijk om lekker uit te slapen en geen verplichtingen te hebben. Toch moeten er wel dingen gebeuren op een dag en het is zonde als je je hele ochtend weg slaapt. Eigenlijk is het heel fijn op vroeg op staan, maar waarom? Scroll door om te lezen hoe jij een echt ochtendmens wordt.

Stilte voor de storm. Als je met meerdere mensen in huis woont is het vaak gehorig en chaotisch als iedereen tegelijk zijn ochtendroutine begint. Als je iets vroeger opstaat kan je iedereen voor zijn en heerlijk rustig je eigen ding doen. De eerste uurtjes van de dag alleen spenderen geeft je me-time en neem je in alle stilte je dag door.

♥ Ochtendmensen zijn over het algemeen gelukkiger! Als dat geen reden genoeg is…

1. Zet één wekker
Snoozen is het slechtste ooit als je een productieve ochtend wilt hebben. Zet je wekker één keer en spreek met jezelf af dat je dan ook echt opstaat. Als je weet dat er niet nog tien wekkers afgaan ben je eerder geneigd om je bed uit te komen. En van snoozen word je duf, terwijl je juist actief en fit wakker wilt worden. Kijk eens naar deze wekker, hij tikt niet en staat ook nog eens leuk in je slaapkamer.

2. Skip je telefoon
Zorg ervoor dat je een uur voordat je gaat slapen niet meer op een beeldscherm kijkt. Het licht geeft namelijk impulsen die je wakker houden terwijl het de bedoeling is dat je slaperig wordt. Zet ook lampjes in je kamer (ja, ook de televisie) uit als je gaat slapen. Zelfs deze beïnvloeden je slaap!

3. Belangrijkste taak eerst
Essentieel voor een productieve ochtend: de belangrijkste of grootste taak eerst. In de ochtend ben je het meest geconcentreerd en actief dus gebruik dit om gelijk die ene vervelende taak te doen. Daarna heb je het gevoel alsof je het grootste gedeelte al klaar hebt voor de dag en dan heb je super veel tijd over voor leuke dingen.

4. Zonder goede slaap geen productieve ochtend
Dit is vrij logisch, maar toch is dit wel vaak het probleem en ben je niet goed uitgerust. Ga op tijd naar bed. Zorg ervoor dat je minimaal zeven uur slaapt zodat je fris en fruitig wakker wordt. 

5. Niet té vroeg
Om een ochtendmens te worden hoef je natuurlijk niet om 5.00 uur ‘s ochtends uit de veren. Productief op dit onmenselijke uur is bijna niemand. Het gaat er om dat je voor jezelf iets productiefs doet in de ochtend en je goed opstart. Om ervoor te zorgen dat je ook niet hoeft te haasten hebben wij nog 9 tips voor je!

6.  Ritme
Om het opstaan steeds makkelijker te maken moet je voor jezelf een ritme aanhouden. Sta dus iedere dag op dezelfde tijd op, ja ook in het weekend. Het is misschien even moeilijk, maar je gaat merken dat je lichaam er aan went en je uiteindelijk vanzelf rond dat tijdstip wakker wordt. En als je steeds een ontbijtje hebt om naar uit te kijken, moet dat wel lukken ;-).
ontbijt ochtend tips

7. To do list
Maak de avond ervoor een lijstje met wat je allemaal moet doen. Schrijf het van je af zodat je er niet meer aan hoeft te denken als je in bed ligt. Je hoeft niet te piekeren of je iets vergeet en je begint de volgende dag vol goede moed om aan je voorbereide lijstje te beginnen. En wat heerlijk als je dat lijstje aan het eind van de ochtend af hebt!

Bron: Newsmonkey.be, Cosmopolitan.com, Lifehack.org | Beeld: iStock

 

Lees ook:  Dé makers van design: pak hier de Made kortingscode