Lifestyle

Heb je het altijd koud? Dit zijn dé 7 redenen waarom

Het beeld van een vrouw die met koude voetjes tegen haar warme man komt liggen is niet zomaar een verzonnen stereotype. Vrouwen zijn echt gevoeliger voor kou dan mannen. Maar die ijspegel teentjes kunnen ook een andere verklaring hebben. Ben jij zo iemand die altijd loopt te bibberen, zelfs als het zonnetje buiten lekker schijnt? Dit is waarom sommige mensen het altijd zo koud hebben.

Mocht het je opvallen dat je na vier lagen kleding nog steeds loopt te klappertanden, dan is het misschien handig om bij je huisarts langs te gaan. Misschien is er iets anders aan de hand dan onderstaande redenen en het is altijd beter om het even te laten checken. 

Je hebt te weinig geslapen
Als je te weinig hebt geslapen kan het zijn dat het deel in je hersenen dat je temperatuur regelt, in de war raakt. Hierdoor heb je het de volgende dag vaak koud. Ook je stofwisseling werkt trager als je moe bent. Je bloedsomloop is niet optimaal en je produceert minder warmte. En jawel, vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen! Kijk hier maar.

Je drinkt niet genoeg
Het lichaam bestaat voor een groot deel uit water. En laat water nu net hetgeen zijn wat je lichaamstemperatuur reguleert. Als je genoeg water drinkt zal het water warmte vasthouden en dit geleidelijk afgeven. Hierdoor heb je altijd een aangename temperatuur. Als je te weinig hebt gedronken verstoor je de natuurlijke balans. Drink per dag minstens 6 grote glazen water op je vochtbalans goed te houden. 

via GIPHY

Je bent te licht
Misschien kan je hier helemaal niks aan doen, maar ondergewicht zorgt er ook voor dat jij een koukleum bent. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste mis je een lekker warm laagje vet die je temperatuur in stand houdt. Ook je metabolisme komt weer om de hoek kijken. Als je te weinig of te laat eet, gaat je stofwisseling op pauze. De warmte die daar normaal gesproken door wordt gecreëerd ontbreekt. Voedsel met veel proteïnen en gezonde vetten zijn goed om te eten als je je stofwisseling wat harder wil laten werken.

Je eet niet genoeg ijzer
IJzer is een belangrijke stof om je rode bloedcellen goed te laten werken. Deze zorgen er namelijk voor dat voedingsstoffen en warmte door je lichaam wordt verspreid. Dus zit jij vaak te rillen van de kou, dan kan het zijn dat je te weinig ijzer in je bloed hebt zitten. Je hebt hier supplementen voor, maar rood vlees of spinazie zijn ook rijk aan ijzer.

Te weinig vitamine B12
Je lichaam heeft vitamine B12 nodig om rode bloedcellen aan te maken die zuurstof door je lichaam vervoeren met de nodige warmte. Een tekort hieraan heeft als gevolg dat jij zit te rillen. Dit is gemakkelijk op te lossen door meer dierlijke producten te eten. Doe je dit al braaf? Dan is het verstandig om even bij de dokter langs te gaan om te kijken of jij je vitamientjes wel goed opneemt.

Add some muscle
Spieren produceren warmte en helpen dus om je lichaamstemperatuur te behouden. Als je niet veel spiermassa hebt, heb je het dus koud. En wéér die stofwisseling… Spiermassa geeft je metabolisme een boost waardoor jij weer lekker warm wordt. Dus kom maar op met die spierballen!

via GIPHY

‘Cause I’m a woman
Jep, het koud hebben is een typisch vrouwenkwaaltje. Maar hoe komt dit eigenlijk? Over het algemeen slaat een vrouw warmte beter op dan een man. Huh, zal je denken. Ja echt. Het verschil is alleen dat de warmte bij vrouwen meer naar de vitale delen gaat en dus minder naar de handen en voeten. De algemene lichaamstemperatuur is dus iets hoger bij vrouwen. Alleen de die ijskoude handen en de blauwe teentjes zijn ongeveer 2 graden kouder dan bij mannen. Grappig hè?

via GIPHY

Bron: Elitedaily.com, Libelle.nl | Beeld: iStock