Lifestyle

Ahaa! Hierdoor moeten vrouwen vaker plassen dan mannen

Je komt bij het vrouwentoilet en daar is een ellenlange rij, terwijl bij de mannen niks te doen is. Dit klinkt waarschijnlijk niet onbekend in de oren. Het lijkt wel of vrouwen om de vijf minuten een plasje moeten plegen. Hoe kan dat eigenlijk? Wij hebben het voor je uitgezocht en kunnen vast verklappen: hier is gewoon een verklaring voor. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder. 

Overal waar je komt en waar toiletten zijn, staat er áltijd een rij voor het vrouwentoilet. Wij plassen wat af met z’n allen. Komt dat omdat wij vrouwen meer plas produceren of kunnen mannen het gewoon beter ophouden? Allemaal vragen, maar gelukkig weten wij de antwoorden. 

John Heesakkers, uroloog aan het UMC St Radboud, zegt dat de blaas van mannen en vrouwen even groot zijn. Het is dus onzin dat mannen meer plas kunnen ophouden dan vrouwen. Hmm… Waar ligt het dan aan? John Heesakkers legt uit dat vrouwen meer last hebben van prikkelende blaasaandoeningen, waardoor ze sneller het gevoel krijgen dat ze moeten plassen. Dit komt omdat vrouwen minder goede bescherming hebben voor het slijmvlies van de blaas, doordat de plasbuis bij vrouwen korter is dan bij mannen. Zo is de kans groter dat er bacteriën binnendringen.

Voor vrouwen is een bezoekje aan het toilet gewoon een uitstapje. Geef toe, dat herken je bij jezelf ook wel. Als je op stap bent, gaat negen van de tien keer een vriendin mee. Nog even je make-up bijwerken, roddelen over die ene gekke jongen bij de bar en dan zijn jullie weer klaar om te gaan. Lees in dit artikel waarom roddelen eigenlijk hartstikke gezond is. In het damestoilet is altijd iets te beleven. Volgens Luc Amkreutz, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, stamt dat uit de oertijd. Mannen konden staand plassen en tegelijkertijd de boel in de gaten houden. Vrouwen moesten ergens gehurkt gaan zitten en als er dan een vijand aankwam, waren ze de Sjaak. Daarom ging er vaak iemand mee om een oogje in het zeil te houden. Kijk, toen was een plasje plegen al één grote gezelligheid.  

toiletTips
Heb jij jouw blaas niet altijd onder controle en moet je bij het minste of geringste naar het toilet? Dan hebben wij een aantal tips voor je om je blaas de baas te blijven. Een paar kleine dingen, kunnen al een wereld van verschil zijn voor je. Let wel op dat je nooit je plas te lang ophoudt. Lees in dit artikel waarom. 

1. Ga op een vast tijdstip naar het toilet
Zo ontwikkel je een soort van patroon en wordt het makkelijker om het plassen te regelen. 

2. Probeer het steeds een stukje langer uit te stellen
Als je het steeds een beetje uitstelt om naar het toilet te gaan, dan went je blaas eraan en lukt het steeds beter om het op te houden. 

3. Zoek afleiding als je naar het toilet moet
Probeer aan iets te denken, zodat je niet alleen maar denkt dat je zo nodig moet plassen. Een tip: denk vooral niet aan watervallen of lekkende kranen. Dat helpt niet mee. 

4. Ga niet naar het toilet ‘voor het geval dat’
Vaak bezoek je het toilet, omdat je bang bent dat je anders straks nodig moet. Dit is niet goed voor je blaas als je deze wil trainen.

5. Vermijd dranken als koffie, cola en alcohol
Misschien heb je het weleens gemerkt, maar van de bovenstaande dranken moet je net even wat vaker plassen. 

Beeld: iStock | Bron: encyclopedie.medicinfo.nl, NRC