Lifestyle

Bewezen: chocolade is hét wondermiddel tegen stress

Waarschijnlijk heb je vaak gehoord dat je die heerlijke chocoladereep af en toe beter kunt laten staan. Het is niet goed voor dit, slecht voor dat en ga zo maar door. Gelukkig hebben wij goed nieuws: pak gerust die chocolade uit de kast, want uit onderzoek blijkt dat het helpt tegen stress. Weg met alle andere foefjes tegen stress, want het antwoord is: chocolade. Niet meer en niet minder. 

Onderzoekers van het Loma Linda University Adventist Health Sciences Centre adviseren om de volgende keer als we stress voelen naar die heerlijke reep chocolade te grijpen. We moeten wel even vermelden dat het alleen gaat om pure chocolade. Meer dan zeventig procent om precies te zijn. Lekker puur dus. 

Voorheen werd vooral gekeken naar het effect van de suikers die chocolade bevatten. Daar kwam al snel naar voren dat hoe meer suiker het bevatte, hoe gelukkiger je was. Deze keer is er onderzoek gedaan naar de effecten van de hoeveelheden cacao op het lichaam. Wij kunnen met alle vreugde mededelen dat we erg blij worden van de uitkomsten. Hoe hoger de concentratie cacao, hoe positiever de impact op je geheugen, weerstand en stemming. 

Chocolade zorgt dus voor minder stress in het leven. Dat maakt onze dag al goed, maar het wordt nog beter. Pure chocolade heeft ook een ontstekende werking op ons lichaam. Het bevat krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende middelen. Waar zo’n blokje (pure) chocolade wel niet goed voor is. Geloof het of niet, maar er zijn nog meer voordelen. Lees ze hieronder. 

chocolade tegen stress1. Beschermt de huid tegen de zon
Huh, chocolade tegen de zon?! Je leest het goed. Door pure chocolade te eten, vergroot je de hoeveelheid MED in je lichaam. MED beschermt tegen UV-straling en je huid moet toch echt beschermd worden hiervoor. Als chocolade hierbij kan helpen, geloven wij dat graag. Wil je meer tips hoe je snel bruin wordt zonder te verbranden? Lees dan dit artikel

2. Je wordt er vrolijk van
Pure chocolade bevat endorfine en dat zorgt voor een fijn gevoel. Endorfine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. We worden zeker gelukkig als we een reep Tony’s Chocolonely in onze handen hebben. Endorfine wordt ook aangemaakt als we verliefd zijn, dus dan weten we wel genoeg. 

3. Het helpt met afvallen
Door het eten van pure chocolade krijg je minder trek in zoute, zoete en vette voeding. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, want dan ben je geneigd om juist naar gezonde voeding te grijpen. Een blokje chocolade geeft je een verzadigd gevoel, waardoor je minder honger hebt. Ideaal dus. Lees in dit artikel wat je juist wel en niet moet doen als je wil afvallen. 

4. Het bevat veel mineralen
Pure chocolade bevat boordevol gezonde mineralen als magnesium, kalium, zink en seleen. Hartstikke gezond dus. Let wel op dat je met mate geniet, anders wordt het iets minder gezond. 

5. Het versterkt je tanden
Dankzij de calcium die het bevat, helpt pure chocolade je botten en tanden te versterken. Let wel op dat de chocolade zo min mogelijk suiker bevat, omdat suiker de vertering van calcium in het lichaam verslechtert. 

6. Goed voor de weerstand
Vitamine C heb je nodig om je afweersysteem te verbeteren en ziekten te voorkomen. Hé, wat toevallig. Laat cacao nou deze vitamine C bevatten. Gelukkig is het geen straf om af en toe een blokje pure chocolade te pakken. 

Dit artikel heeft je dag waarschijnlijk compleet gemaakt. Wij snappen heel goed dat je nu alleen maar meer, meer en meer chocolade wil. Geen probleem, want lees hier acht gezonde recepten met chocolade. Maar bedenk wel: geniet altijd met mate. 

Beeld: Unsplash, Pixabay | Bron: puurfiguur.nl, drogistplein.nl, knack.be, gezonderleven.com, mijngezondheidsgids.nl, nieuwsblad.be