Beauty

Zo weet je welke huidtype je hebt

Je ziet het altijd staan op de verpakking van gezichtsverzorging producten. Voor de droge huid of gecombineerde huid, gevoelige huid, vette huid of normale huid. Wat is eigenlijk het verschil tussen al die potjes en welke moet jij nou kiezen? Er zijn een aantal manieren om te zien welk huidtype jij hebt. Zo weet je altijd welk potje jij nodig hebt. 

Als je echt precies wilt weten welk huidtype jij hebt en wat je huidconditie is, raad ik je aan om naar een huidspecialist te gaan. De schoonheidsspecialiste maakt dan een huidmeting voor je.

Zo herken je zelf welk huidtype je hebt:
Zo kom je erachter welk huidtype jij hebt
Droge huid

Een grote huid produceert weinig vet. Je huid voelt dus ook stroef en droog aan. Ook krijg je veel sneller last van beschadigingen omdat je huid erg gevoelig is. Je huid voelt strak en ruw aan. Ook zie je veel meer de lijntjes in je gezicht dan bij een vettere huid. Een droge huid ziet er ook vaak rood of zelfs schilferig uit. Je poriën zijn vaak bijna niet te zien.

Productadvies: Bij een droge huid heb je een voeding rijke (nourishing) crème of serum nodig. 
Vette huid
Bij een vette huid zie je je poriën meer zitten en je hebt ook sneller last van mee-eters en puistjes. Een vettige huid kan je vaak egaler maken met de juiste verzorgingsproducten. Je huid glanst wat meer en ziet er glimmend uit. Daarom is het fijn om een matterende crème te gebruiken.

Productadvies: Gebruik geen uitdrogende producten, vaak wordt je huid hier alleen maar nog vetter van omdat het dan extra vet gaat produceren.

Gemengde huid
Je huid hoeft niet altijd helemaal vet te zijn. Bij een gemengde huid zijn er bepaalde zones wat vetter. De T-zone (voorhoofd, neus en kin) is vaak vetter dan de rest van je gezicht. De rest van je gezicht (je wangen) kan zelfs heel droog zijn. Je mee-eters komen dan ook vaker voor op je vettere delen van je gezicht. Je ziet daar ook vaak zwarte puntjes, dat zijn verstopte poriën. Het lastige aan dit huidtype is dat je soms wel meerdere verzorgingsproducten nodig hebt.

Productadvies: Gebruik verzorgingsproducten die speciaal voor een gemengde huid is of behandel alleen je vette gedeeltes als een droge huid.
Zo kom je er achter welk huidtype je hebtNormale huid
Als je deze huidtype hebt heb je geluk. Je huid is altijd glad en je hebt (bijna) nooit last van puistjes of mee-eters. Je ziet je poriën wel zitten, maar ze zijn niet verstopt. Je huid voelt goed aan en is niet vettig of droog.

Productadvies: Eigenlijk heb je geen huidverzorging nodig, maar wil je nou wel een lekkere nachtcrème gebruiken? Ga dan voor een lichte crème. Je huid heeft geen extra vet of verdroging nodig.

Vochtarme huid
Je huid voelt vaak trekkerig aan. Je huid heeft namelijk te weinig vocht en is dus minder soepel. Je huid is daardoor ook minder goed beschermd en krijg vaak snel beschadigde plekken. Je krijg sneller lijntjes en rimpels in je huid. Let wel op: Je hebt wel genoeg vet. Daarom is dit anders dan een droge huid. Gebruik dus geen producten voor een droge huid.

Productadvies: Met een vochtarme huid heb je een intensief hydraterende crème nodig. Ga voor producten die je vochtbalans verbeteren.

Beeld: iStock