Health

Aha! Dit betekent de geur en kleur van jouw vaginale afscheiding

Iedere girl heeft hier mee te maken: afscheiding. Het is hartstikke normaal en niks om je voor te schamen. Dit is ook helemaal niet vies of raar. Helaas is het nog steeds onder sommige meiden taboe om hierover te praten. Afscheiding is in de meeste gevallen iets heel normaals, maar in sommige gevallen is er misschien toch iets aan de hand. Lees hieronder alles over wat jouw afscheiding betekent. 

Vaginale afscheiding: dit is de betekenis

Vaginale afscheiding is normaal. De wand van je vagina en baarmoederhals zijn vooral aan het werk en maken vocht en slijm en zo ontstaat jouw afscheiding. De een heeft er meer last van dan de ander. Normale afscheiding is altijd wit, doorzichtig en vloeibaar. Het kan soms een geur hebben, maar dit hoeft niet. Niet iedereen heeft last van een geur. De kleur van afscheiding verschilt enorm per persoon. Bij sommige kleuren is dit geen goed teken.

Je maandelijkse cyclus heeft effect op je afscheiding. Rond de eisprong is er bijvoorbeeld meer vocht. Dit is ongeveer twee weken voor je menstruatie. Was je vagina nooit met zeep. Je vagina is namelijk erg gevoelig en zeep zal het alleen maar irriteren. Alleen met water wassen hoort al voldoende te zijn. Als je echt een zeep wilt gebruiken probeer dan een zeep speciaal voor de vagina, maar nodig is dit niet.Vind je het vervelend om steeds weer een verrassing te zien in je ondergoed? Dan zijn inlegkruisjes de perfecte oplossing. Het inlegkruisje vangt je afscheiding op en zorgt ervoor dat er geen natte plekken in je onderbroek te vinden zijn. Zo houd je je onderbroek schoon en hoef je je geen zorgen te maken over een geur. Zijn er toch nog vlekken in je onderbroeken gekomen? Probeer ze dan te wassen onder een koude kraan. Hier heb je geen zeep voor nodig, dus dat is lekker makkelijk. 

vaginale afscheiding geur betekenis
Maar wat betekent je afscheiding nou eigenlijk?

Ovulatie
Heb je meer afscheiding dan normaal? Grote kans dat dit tijdens je ovulatie is. Ovuleren is heel normaal. Het is meestal doorzichtig en een beetje glibberig.

Schimmelinfectie
Is het wit en jeukt het? Dan heb je waarschijnlijk een schimmelinfectie te pakken. Het heeft niet echt een fijn geurtje en is helaas gepaard met veel jeuk. Een schimmelinfectie komt helaas veel voor en heeft verschillende oorzaken. Het beste is om dan een bezoekje te brengen aan je huisarts of koop een middel bij de drogisterij.

via GIPHY

Bacteriën
Een vaginale bacterie is echt niet fijn. Het is te herkennen aan een grijzige kleur en is het dun. Het heeft ook een sterke geur, een beetje visachtig. Dat is ook een belangrijk signaal dat het een bacterie kan zijn. Het is de meest voorkomende infectie onder vrouwen vanaf vijftien jaar. In de meeste gevallen gaat het vanzelf weg. Maak je je alsnog zorgen? Maak dan eens een afspraak bij de huisarts. Meestal weet de huisarts wat er precies aan de hand is en mogelijk een recept uitschrijven als dit echt nodig is.

Soa
Als de kleur grijs of groenig eruitziet is er een grote kans dat je een soa hebt. Deze soa komt niet door seks, maar door een organisme dat kan leven in handdoeken. Zorg er daarom voor dat je op tijd een schone handdoek gebruikt. Heb je een vermoeden dat je deze soa hebt? No worries! Het is makkelijk te bestrijden door middel van een medicijn. Hiervoor moet je een afspraak met je huisarts maken. Denk je dat je een andere soa te pakken hebt? Lees dan hier wat je moet doen.

Bron: Thuisarts, WomensHealth | Beeld: iStock