Lifestyle

SOS: wat te doen bij een soa?

Seks is leuk, maar niet zonder risico. Behalve dat je zwanger kunt raken, kun je ook seksueel overdraagbare aandoeningen oplopen. Deze soa’s lijken misschien onschuldig, maar dat zijn ze zeker niet. Behalve dat je er op de korte termijn veel last van hebt, hebben onbehandelde soa’s op lange termijn ernstige gevolgen. Dus wat moet je doen bij een soa? Lees snel verder.

Allereerst: hoe loop je een soa op? Soa’s worden overgedragen door onbeschermd seksueel contact. Dus, als je de pil slikt maar geen condoom gebruikt kun je een soa oplopen. Als je wisselende bedpartners hebt is het verstandig om altijd condooms te gebruiken. Daarnaast is het verstandig om je eens in de zoveel tijd te laten controleren, gewoon om zeker te zijn. Soa’s zijn er in allerlei soorten. Zo kun je een vaginale soa hebben, maar ook in je mond of oog, overgedragen via orale seks bijvoorbeeld. Op den duur zijn alle soa’s gevaarlijk, dus vermoed je dat je iets onder de leden hebt handel dan zo snel mogelijk. Als je het eng vindt om je alleen te laten testen, neem dan je beste vriendin(nen) in vertrouwen. Zij willen vast wel met je mee. 

Maar, wat moet je doen in een bepaalde situatie? 

Je hebt specifieke klachten
Je hebt onbeschermde seks gehad en niet lang daarna krijg je klachten. Jeuk, pijn, meer of vreemd ruikende afscheiding, een branderig gevoel of juist blaasjes en wratjes. In dit geval kun je het beste gelijk een afspraak bij je huisarts maken. Deze kan je gelijk adviseren. Je kunt ook naar de GGD bij jou in de buurt gaan. Deze kunnen een test voor je uitvoeren, het duurt echter wel even voordat je de uitslag hebt. Daarnaast kan de GGD ook besluiten om je door te sturen naar de huisarts. Mocht je een soa hebben, laat je dan gelijk behandelen. En vergeet niet om je bedpartners te waarschuwen. Dat is super eng, maar je kunt via partnerwaarschuwing.nl een anoniem bericht verzenden.

Je hebt onbeschermde seks gehad maar nergens last van
Breng voor de zekerheid toch een bezoekje aan de GGD. Er zijn namelijk soa’s waar je niks van merkt, maar die wel serieuze gevolgen met zich meedragen. De GDD biedt een gratis soa-test voor risiciogroepen. Jongeren onder de 20 jaar vallen hier sowieso onder. De GGD stelt je een paar vragen en op basis daarvan krijg je of een uitstrijkje of een bloedtest. Je kunt ook bij de huisarts een soa test laten uitvoeren, deze kost echter wel veel geld. Een voordeel is dat je sneller de uitslag hebt.

Je hebt beschermde seks, maar veel verschillende bedpartners
Ook als je jezelf goed beschermt, is het verstandig om eens in de zoveel tijd een soa-test te laten doen. Helemaal als je veel wisselende partners hebt. Want zoals we al zeiden kun je ook bij orale seks een soa oplopen. En de kans is vrij groot dat jullie geen condoom of beflapje gebruiken bij orale seks. Ook zijn er soa’s zoals hiv of hepatites B die via bloed overgedragen worden.

Een eerdere bedpartner heeft je gewaarschuwd
Via partnerwaarschuwing.nl kun je anoniem jouw eerdere partners waarschuwen, maar het kan dus ook dat jij zelf een bericht ontvangt. Neem dit serieus en laat je gelijk testen door de huisarts of GGD.

Jullie zijn een tijdje samen en willen het zonder condoom doen
Jullie zijn een tijdje samen, alles gaat goed en jullie zijn die condooms wel zat. Begrijpelijk! Maar voordat jullie de stap zetten om zonder condoom te vrijen, is het verstandig om je beiden te laten testen. Wees niet bang om hierom te vragen bij je vriend, het betekent niet dat je hem niet vertrouwt. Better safe than sorry. Als jullie beiden geen soa hebben kunnen jullie zonder condoom vrijen (hoewel je dan wel aan andere anticonceptie moet denken).

Weet jij wat je moet doen bij een soa?

bron, bron, bron

Beeld: iStock