Health

Als je dit doet voorkom je dat je griep krijgt

Overal waar je bent hoor en zie je mensen niezen. Oh nee… Het griep-seizoen is weer eens begonnen. Het laatste wat je wilt is besmet raken en ook met een grieperig hoofd thuis zitten. En al die feestjes die je op de planning hebt staan dan? Nee, griep mag het echt niet voor je verpesten. Het is onmogelijk om elk soort sociaal contact te vermijden, maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je wel kunt doen om de griep te voorkomen. Geen zin in de griep? Lees dan snel verder!

♥ Blijf uit de buurt bij mensen die niezen en hoesten
Dit klinkt misschien een beetje asociaal, maar het is verstandig om ongeveer 2 à 3 meter afstand te houden van mensen die besmet zijn met de griep. Wanneer mensen die de griep hebben niezen, verspreiden ze allerlei bacteriën in de lucht. Die lucht adem jij vervolgens weer in, waardoor je besmet wordt. 

♥ Geef mensen met griep geen kus
Dit klinkt heel logisch, maar veel mensen denken dat één kusje geen kwaad kan. Helaas is dat niet het geval. Bacteriën worden razendsnel overgegeven van mond op mond. Mocht het dus je vriend zijn die de griep te pakken heeft: hoe moeilijk het ook is, stel die kusjes toch nog maar een tijdje uit.

♥ Houd je handen bij je gezicht vandaan
Op alles wat jij in het dagelijkse leven aanraakt zitten bacteriën. Probeer daarom zo min mogelijk met je handen in de buurt van je gezicht te komen. Je wordt niet ziek op het moment dat er een bacterie op je wang terecht komt, maar toch is het tricky om veel aan je gezicht te zitten. Voordat je het weet krijg je de bacteriën binnen via je neus of je mond en dan ben je aan de beurt.

♥ Zorg af en toe voor ontspanning
Als jij een heleboel stress aan je hoofd hebt, ben je een stuk vatbaarder voor griep. Je lichaam maakt bij stress namelijk veel minder antistoffen aan. Doe dus af en toe even wat moeite om helemaal nergens mee bezig te zijn of iets te doen wat je blij maakt. Loop een rondje door het park, ga even op de bank liggen met je ogen dicht: alles om volledig tot rust te komen.♥ Maak veel schoon
Als je in één huis woont met iemand die besmet is met griep, is de kans groot dat jij via diegene besmet wordt. Jullie gebruiken dezelfde spullen, raken dezelfde deurklinken aan en zijn constant bij elkaar in de buurt. Daarom is het belangrijk dat je vooral alle voorwerpen die je heel vaak aanraakt goed schoonmaakt. Door alles schoon te maken voorkom je niet helemaal dat je de griep krijgt, maar je maakt de kans wel weer een stukje kleiner.

♥ Leg je tandenborstel op een andere plek
Waarschijnlijk heb ook jij thuis een bakje staan waar iedereen zijn/haar tandenborstel in zet. Heel handig, maar niet wanneer sommige mensen in huis besmet zijn met griep. Zorg er daarom voor dat je jouw tandenborstel op een hele andere plek legt. Misschien is het een optie om ‘m gewoon op je eigen kamer neer te leggen? Zo weet je zeker dat hij niet in aanraking komt met een andere tandenborstel én voorkom je dat iemand jouw tandenborstel per ongeluk gebruikt.

♥ Doe zelf de afwas
Spoel je eigen bord af wanneer je gegeten hebt en spoel bestek voordat je het gebruikt voor de zekerheid nog een keer af. Als jouw familielid of huisgenoot met griep de vaatwasser uitpakt, laat hij op alle schone borden bacteriën achter. Als jij een bord pakt komen die bacteriën in je eten terecht, waarna jij het eten in je mond stopt. Het gevolg? Griep. Was dus gewoon netjes je eigen bord en bestek af.

♥ Slaap genoeg
Om je immuunsysteem goed te houden is het belangrijk dat je genoeg nachtrust hebt. Het is belangrijk dat je iedere nacht minimaal 7 á 8 uur slaapt. Sla een extra aflevering van die leuke serie dus gewoon een keertje over. Pak liever genoeg nachtrust en kijk de serie een andere keer verder ;-).

Bron: cosmopolitan.com, mamamia.com, realsimple.com | Beeld: iStock