Lifestyle

Deze fouten maak jij sowieso bij het afwassen

We moeten er allemaal zo nu en dan eens aan geloven: de vaatwasmachine inruimen. Of het nu onder dwang gebeurt van je moeder, of omdat je op jezelf woont en er (helaas) geen kabouters bestaan die ’s nachts de afwas magisch doen verdwijnen. Het lijkt niet zo’n ingewikkeld klusje, maar toch is het nog niet zo simpel. Zeker weten dat jij ook deze fouten maakt bij het inruimen van de vaatwasmachine…

De vaatmachine inruimen lijkt niet zo’n ingewikkeld klusje. Gewoon alle vaat erin knallen en klaar is Kees. Maar wist je al dat de manier waarop jij je spullen in de vaatwasmachine zet ervoor kan zorgen dat je vaat minder schoon wordt…? Er zijn namelijk een heleboel fouten die wij met z’n allen maken die ervoor zorgen dat onze borden, glazen en bakjes niet super schoon worden. Wij zetten deze fouten even onder elkaar. Doe er je voordeel mee en verras je moeder bijvoorbeeld door de vaatwasser eens (goed) in te ruimen.

Fout nummer één:
Misschien spoel jij altijd eerst alles af voordat jij je borden en glazen in de vaatwasser zet, maar dit is helemaal niet nodig. Zorg ervoor dat je enkel de grote stukken eten even van het bord afschraapt en zet het dan direct in de vaatwasmachine. Op deze manier wordt je vaat al schoon genoeg. Het is dus zonde om eerst alles al af te wassen voordat het in de vaatwasmachine gaat. Hiermee zorg je ook voor minder waterverspilling, dat is altijd mooi meegenomen!

Fout nummer twee:
Het maakt wel degelijk uit hoe je je borden en bakjes neerzet in de machine. Misschien geef jij snel alles een plaatsje en kijk jij niet naar wat waar gaat, maar daar komt nu verandering in. Door je afwas met de vieze kant richting het water te zetten zorg je dat ze extra schoon worden en benut je de vaatwasser optimaal. Zet dus niet al je borden dezelfde kant op, maar zorg dat je je dus rekening houdt met het water. Op deze manier wordt je vaat super schoon.

Fout nummer drie:
Krijg je steeds vlekken op je glazen en bestek en ziet het er niet echt schoon meer uit? Grote kans dat je dan niet goed voor je vaatwasmachine zorgt. Want ook de vaatwasser moet af en toe schoongemaakt worden. In de winkel zijn speciale capsules te koop om je vaatwasser schoon te maken. Deze zijn erg handig en voordat je het weet ziet je vaat er weer als nieuw uit!

Fout nummer vier:
Waarschijnlijk wil je zoveel mogelijk kwijt in de vaatwasmachine en zorg je dat de bestekbak flink vol zit, bijvoorbeeld nadat je deze heerlijke toetjes gemaakt hebt. Maar dit is helemaal niet goed voor de kwaliteit van de vaat en op deze manier wordt bestek juist helemaal niet schoon. Bestek heeft namelijk de ruimte nodig om te ‘ademen’. Je kunt eventueel boven in de vaatwasser ook wat bestek kwijt als je ruimte tekort komt.

Fout nummer vijf:
Let op dat je alle grote dingen nooit in het midden zet. Gebruik de zijkanten om bijvoorbeeld grote borden, planken of pannen neer te zetten. Door ze in het midden neer te zetten kan de sproeier in de vaatwasmachine blokkeren en hierdoor wordt de vaat juist niet schoon! En dat is juist het laatste wat we willen. Houd hier dus rekening mee.

Fout nummer zes:
Gooi nooit het zeepje zomaar in de vaatwasser. Wanneer het zeepje op de bodem van de vaatwasser belandt lost ‘ie snel weer op waardoor er in het begin wel zeep door de vaatwasser wordt gepompt, maar er later enkel maar water wordt gesproeid. Zorg dus dat je het altijd in het speciaal bestemde bakje legt. Weet je niet zeker of je het plastic folie er wel of niet af moet halen? Maak dan je vinger nat en voel aan het plastic. Blijft je vinger plakken dan lost het plastic automatisch op. Super handig trucje die je een vieze vaat bespaart!

Fout nummer zeven:
Misschien maak jij je hier ook wel schuldig aan: glazen in de pinnetjes zetten. Op de manier kan je tóch nog een extra rijtje glazen kwijt. Maar… op de manier kunnen je glazen kapot springen. Daarnaast laat het ook nog eens vlekken achter op de plekken waar de pinnetjes hebben gezeten.

Maak jij deze fouten ook?

Bron, bron