Health

Dit is wat het SPF-nummer op je zonnebrand écht betekent

Je hebt vast wel een standaard SPF sterkte zonnebrand die jij in de zomer altijd gebruikt, maar wat betekenen de getallen 15, 20 of 50 op jouw zonnebrand nu eigenlijk echt? De afkorting SPF staat voor sun protection factor oftewel de hoeveelheid zon bescherming, dat weten we allemaal wel. Maar dat de SPF getallen dit betekende, wisten wij nog niet.

Wij dachten dat de getallen eigenlijk alleen stonden voor de sterkte van de bescherming tegen de UV-stralen van de zon. Maar niets in minder waar. SPF is een manier om te meten hoe lang je veilig bent om in de zon te blijven voordat je verbrandt.

Als je huid zonder zonnebrand na 20 minuten zal verbranden, zou je een SPF 15 zonnebrand moeten gebruiken. Als je de zonnebrand op de juiste manier gebruikt zal de tijd dat je verbrandt dan ongeveer 15 keer langer duren. Je zult dan dus ongeveer 5 uur beschermd zijn tegen verbranding. Wanneer je dus na 10 minuten in de zon al zou verbranden, zou je met een SPF 30 zonnebrand dus ook 5 uur beschermd zijn.

Iedereen waarvan zijn/haar huid in aanraking komt met de zon zou zonnebrand moeten gebruiken. Waaronder ook baby’s van 6 maanden en ouder. De HEMA verkoopt zelfs zonnebrand speciaal voor kinderen. Maar ook als je een donkere huidskleur hebt is het belangrijk om zonnebrand te gebruiken. Ondanks dat je dan een natuurlijke bescherming tegen UV-straling hebt door de hoeveelheid pigment in de huid, kun je verbranden en zelfs huidkanker oplopen.

We zijn allemaal weleens verbrand door de zon, maar daar maken we ons meestal niet zo druk over. Het gaat ons er vooral om dat we lekker bruin worden. Maar is verbranden door de zon wel zo onschuldig als we denken?

Meestal als je je verbrandt door de zon, verbrandt alleen de bovenste laag van je huid. Wanneer je als gevolg van je verbranding gaat vervellen, is dat een manier van je lichaam om de beschadigde cellen, die kankerverwekkend kunnen zijn, kwijt te raken. Als je op een lange termijn of vaak achter elkaar verbrandt kun je verschillende soorten huidkanker oplopen. Dit geldt niet alleen voor de UV-straling van de zon, maar ook voor zonnebanken. Let dus altijd goed op hoe lang je in de zon zit en of je de juiste zonnebrand gebruikt. Zonnebrand gebruiken is deze zomer zelfs leuk, want er bestaat nu een zonnebrand met glitters erin! Yay.

Het is dus heel belangrijk dat je altijd zonnebrand op smeert wanneer je in de zon komt. Hier kun je zonnebrandcremes met verschillende SPF-sterktes kopen.

Bronnen: Cosmopolitan, Dokter.nl | Beeld: iStock