Beauty

Wat moet je doen als je verbrand bent?

Zo lag je nog heerlijk met een muziekje en een drankje te genieten van het zonnetje en zo lig je in bed gek te worden van de pijn. Want een verbrande huid betekent: een trekkerig en schurend gevoel. Niet fijn en nog gevaarlijk ook… Daarom geven we je eerste hulp bij verbranding!

wat moet je doen als je verbrand bent

Wat moet je doen als je verbrand bent?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Kies liever een te hoge factor dan een te lage, want je kunt maar beter zeker zijn dat je niet verbrandt! Je wordt misschien iets minder snel bruin met factor 30, maar het is een fabeltje dat je helemaal niet bruin wordt. Bovendien heb jij later geen huid vol pigmentvlekjes, rimpels en misschien zelfs huidkanker.

Maar dat is natuurlijk een ander verhaal. Jij hebt al een vuurrode huid, ben je je huidbescherming vergeten en je wil daar zo snel mogelijk vanaf! Wat kun je doen?

Water, water en nog eens water!
Vul maar een grote fles met water en citroen, want het is heel belangrijk om je lichaam te hydrateren. Het helpt je lichaam te verkoelen en te zuiveren. Drink niet meer dan twee liter water, want te veel drinken kan ook gevaarlijk zijn!

Bedek je
Als je na het verbranden nog in de zon moet voor bijvoorbeeld een sport of omdat je net een excursie moet doen, bedek je hoofd en de verbrande huid dan goed. Je hoofd kun je het best met een doek of een hoed of pet bedekken om een zonnesteek te voorkomen. Zorg er ook voor dat je je verbrande huid met factor 50 insmeert, ook al is de huid bedekt! De UV-stralen kunnen namelijk toch nog een beetje door je kleding heen komen.

Ice, ice baby!
Koel je huid liever niet met een ijskoude douche, maar zorg voor koude natte doeken. Vergeet de zeep, want zeep droogt je huid alleen nog meer uit.

Komkommer
Is je gezicht verbrand? Dan kan het helpen om wat koude komkommer plakjes op je gezicht te leggen en even op de bank te gaan liggen. De verbranding zal er niet minder van worden, maar het verlicht het brandende gevoel wel!

Yoghurt of karnemelk
Deze twee zuivelproducten koelen en verzorgen de huid ook goed. Ook hier geldt: het vermindert de verbranding niet, maar het helpt je wel de pijn draaglijk te maken.

Cup of tea
Kook water en maak een pot kamillethee. Laat de thee afkoelen en zet het daarna in de koelkast. Drenk er watjes in en leg ze op de verbrande plekken. Kamille zorgt ervoor dat je huid kalmeert.

Wondermiddel
Aloe Vera heeft niet alleen een kalmerende en verzachtende werking, maar schijnt ook een helende werking te hebben. Handig om standaard in je badkamerkastje te hebben staan!

After sun
Smeer na het koelen en behandelen je huid in met after sun. Normale bodylotion kun je beter laten staan, after sun zorgt er namelijk voor dat je huid gekoeld wordt en dat je huid vettig blijft.

Heb je heftige blaren, koorts en hoofdpijn? Bel dan even de huisarts!

Must reads 👀