Lifestyle

“Mijn vriendin pleegde zelfmoord omdat ze jaloers op me was”

“Het is inmiddels alweer drie jaar geleden, maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Mijn beste vriendin Alysha belde mij op, maar ik nam niet op. Ze belde mij die 3 weken zo vaak: soms wel 10 keer per dag. En dat terwijl we bij elkaar in de klas zaten. Ik was op dat moment buiten met wat vrienden en zette mijn telefoon uit omdat ze maar bleef bellen.”

Achteraf gezien is dat het ergste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan. Want als ik dat niet had gedaan en gewoon als een echte vriendin had opgenomen, dan leefde ze misschien nog wel.”

Gemiste oproepen
“Twee uur later zette ik mijn telefoon weer aan en zag ik dat ze weer vijftien keer had gebeld. Op zich vond ik dat nog niet zo schokkend, want ze belde wel vaker zo. Tot ik haar app’jes las. Ze schreef dat ze het leven niet meer zag zitten en er een einde aan wilde maken. Ze voelde zich erg eenzaam, omdat ik heel veel vrienden had en zij niet. Ze sprak ook huilend een bericht in dat ze het vervelend vond dat ik zoveel aandacht kreeg van jongens en zij niet. En dat ik volgens haar alles kan en zij niks. Dat ik knap en slank was en zij dik en lelijk.”

Ik belde haar meteen op maar kreeg geen gehoor, waardoor ik mij nog meer zorgen begon te maken. Ik vroeg meteen aan mijn vriend of hij me naar mijn vriendin kon brengen. Hij vermoedde al iets en bracht mij zo snel mogelijk naar haar toe. Toen ik aanbelde deed ze niet open. Ik liep naar de buren (en familie van mij) en die gaven mij de sleutel. Mijn vriend bleef netjes wachten tot ik wist of het oké was. Maar oké was het niet, want toen ik naar binnen liep en haar naam riep antwoorde ze al niet.

Afscheidsbrief
“Ik rende meteen naar haar kamer, maar daar zat ze niet. Ik vond wel een briefje waar een lang verhaal op stond met de uitleg waarom ze zelfmoord had gepleegd. Ze schreef dat het absoluut niet onze schuld was, maar alleen die van haar zelf. Ik wist meteen dat het fout zat en riep mijn vriend. Ik keek ondertussen in alle kamers. Pas toen ik op de bovenste verdieping was en doorhad dat de badkamer op slot zat wist ik dat ze daar zat. Ik pakte snel iets waarmee ik de deur open kon maken. Maar het was al te laat….”

“Daar lag ze dan, in een roodkleurig bad. Ze had zelfmoord gepleegd. Ik barste in huilen uit en schreeuwde van alles. Mijn vriend hoorde mij, kwam naar boven en zag het ook. Hij kwam bij mij zitten en sloeg een arm om mij heen.”

Modellenwerk
“Na ongeveer 20 minuten hebben we de politie gebeld, en die heeft uiteindelijk Alysha’s ouders gebeld. Gelukkig waren Alysha’s ouders niet boos op mij, maar ik wel op mezelf. Omdat ze jaloers was op mijn leven heeft ze zelfmoord gepleegd. Zij zag dingen bij mij die perfect waren, maar die eigenlijk helemaal niet perfect zijn. Ik had wel veel vrienden, maar zij was helemaal niet dik en lelijk. Ze was zo knap. Ze was ook een keer gescout voor modellenwerk, maar daar heeft ze niks mee gedaan.”

“Maar het ergste vond ik dat ik niet doorhad dat ze er zo slecht aan toe was. Dat ze eigenlijk zwaar depressief was. Waarom heb ik haar niet geholpen? Ze vroeg om mijn hulp, maar ik negeerde haar en nu is ze dood.”

Zwangerschap
“Het jaar daarop ging het steeds slechter. Ik ging aan de drugs, begon me tegen mijn ouders te keren en ging van school af. Ik verloor steeds meer vrienden. Het ging steeds slechter met de relatie tussen mij en mijn vriend. Wij hadden al vanaf dat we 13 jaar waren een relatie en toen we 16 waren pleegde Alysh zelfmoord. Tot ik op mijn 17de zwanger werd van mijn vriend. Ik begon in te zien dat ik verder moest gaan met mijn leven en dat ik er moest zijn voor mijn kinderen: het werd een tweeling. Ik vertelde het mijn vriend en mijn ouders. Nee, ze waren er niet blij mee, maar zagen wel dat ik goed wist waar ik mee bezig was en dat ik het goed zou gaan doen. 

Zes maanden later werden Jayson en Selena geboren. Het mooiste moment uit mijn leven. Tuurlijk dacht ik op dat moment ook: Alysha had dit zo leuk gevonden… Waarom is ze er niet bij?”

Schuldgevoel
“Nu, één jaar na de geboorde van Jayson en Selena, ben ik heel gelukkig. Ik heb mijn school afgemaakt, het gaat goed tussen mij en mijn vriend, het gaat goed met mij. We hebben een leuk appartementje waar we met zijn allen in wonen. 

Ik heb nog lang gedacht dat het mijn schuld was dat Alysha zelfmoord had gepleegd, maar sinds een paar maanden zie ik eindelijk in dat iemand er zelf voor kiest om zijn of haar leven te beëindigen. Niet omdat diegene niet sterk is, maar omdat diegene veel te lang sterk heeft moeten blijven.”

Dit verhaal verscheen eerder op Girlscene in 2018.

Denk jij aan zelfmoord? Dan zijn er een heleboel instanties die je kunnen helpen. Ga naar 113.nl of bel 0900-0113. Je bent niet alleen!

Wil jij ook graag jouw heftige verhaal delen op Girlscene? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar info@girlscene.nl onder vermelding van: ‘Real life story’. 

Beeld: iStock

Must reads 👀